Cand imigrantii ilegali erau ITALIENII, iar Romania incerca sa-i opreasca la granita

life

In 1942 Ministerul de Interne al Italiei a incercat sa opreasca emigrarea italienilor in Romania. Italienii erau prost vazut atunci la noi in tara.

A existat o epoca in care rolul de azi al romanilor apartinea italienilor… iar viata era mai mult sau mai putin ca si azi. Italienii mergeau spre Romania sa-si caute norocul, oferindu-si priceperea ca si proiectanti, constructori, dulgheri sau chiar mineri sau muncitori in fabricile romanesti. Sigur imigranti clandestini. Asa cum multi romani erau in Italia inainte de intrarea noastra in Uniunea Europeana. Nedoriti de nimeni, suntem inca priviti cu suspiciune si cu ura, scrie ziarulunirea.ro.

La mijlocul secolului trecut nu italienii ii considerau pe romani infractori si criminali, ci vamesii romani se straduiau sa tina italienii departe de frontierele Romaniei, pentru a evita o invazie a italienilor. Acestia creau o gramada de probleme, fiind violenti si indisciplinati. Povestile acestor oameni fara capatai se impletesc cu ale dizidentilor politici fata de regimul lui Mussolini, care isi aduceau cu ei problemele in dictatura generalului Ion Antonescu.

Stearsa complet din memoria Italiei, rasturnand prejudecatile, chestiunea emigratiei italiene in Romania iese din praful asternut pe documente aflate la Arhivele de Stat ale Italiei, prin intermediul expozitiei „Urme ale emigrarii italiene si din Parma, intre secolele al XVI-lea si al XX-lea”. Peste o suta de documente, multe dintre ele inedite. Printre acestea, o scrisoare cu stampila Ministerului de Interne Italian, trimisa in 28 august 1942 catre toate chesturile de politie din Italia. Ministerului de Afaceri Externe, Guvernului Dalmatiei, Directiei de politie din Zara si catre Inaltul Comisariat din Lubliana. Ordinul era extrem de precis: sa se ia masuri pentru ca cetatenii italieni sa nu emigreze in Romania.

Carmine Senise, unul dintre participantii la complotul impotriva lui Mussolini, fiind insusi cel care a propus arestarea Ducelui la Vila Savoia, a fost inaltul reprezentant al politiei italiene care condamna comportamentul italienilor care emigrau in Romania: „Legatia italiana din Bucuresti raporteaza ca cetateni italieni sositi in Romania cu viza temporara, dupa expirarea permisului de sedere nu parasesc Romania, provocand probleme cu autoritatile de politie din Romania, pentru comportamentul si tinuta lor nu intotdeauna exemplare, dar si pentru implicarea acestora in activitati inca neclare”. Situatia il ingrijora foarte mult: „Avand in vedere afluxul tot mai mare de italieni catre Romania se dispune ca cererile de calatorii in strainatate sa fie evaluate cu deosebita severitate, in special cu privire la comportamentul moral sau convingerile politice ale celor interesati precum si motivele invocate pentru calatorie. Doar cererile care vor dovedi un caracter imperativ si de necesitate absoluta vor ajunge la Oficiul de Pasapoarte din Ministerul de Externe.”

Un exemplu al comportamentului care scandaliza opinia publica, poate fi si o alta scrisoare din expozitie, a consulului italian din India, care in 1893 informa patria-mama ca in Bombay toti cei care aveau de-a face cu proxenetismul erau numiti “italieni”. O asociere de idei deloc magulitoare daca esti italian.

Italienii, ca orice alti imigranti, nu reprezentau doar o problema de siguranta ci si o resursa economica, astfel incat Mussolini, dupa cum reiese dintr-o circulara expusa in expozitie, a interzis exportul de mana de lucru calificata si specializata. Puteau iesi din Italia doar simplii italieni fara niciun fel de pregatire, care alimentau doar retelele de imigratie clandestina, care existau si atunci ca si acum.

Expozitia arata emigranti clandestini, din 1925 pana in 1973: italienii ajungeau in strainatate cu vize turistice sau de tranzit, ramanand insa peste perioada de sedere.Altii plecau cu pasapoarte false catre America, sau cu chemari reale trimise de rude sau prieteni de peste ocean. Odata ajunsi, se trezeau asteptati de proprietari de terenuri agricole care aveau nevoie de ei sa munceasca in schimburi epuizante, fara plata, in contul biletului Italia-SUA.

italieni-migranti

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: