„Cataclism! Va fi mai rau decat va imaginati”. Avertismente inspaimantatoare in Statele Unite

externe

sondaj, alegatori, republicani, presedinte,dictator, Donald Trump

Presa americana, atat de dreapta cat si de stanga, este uimita de victoria republicanului Donald Trump in alegerile prezidentiale, dar subliniaza infrangerea elitelor politico-mediatice, scrie Agerpres.

‘Cataclism, prapastie, incertitudine’, ziarele americane se intrec in formule catastrofice, remarca publicatia franceza Le Courrier International, care sintetizeaza reactiile ‘profund socate’ ale principalelor publicatii din SUA, care de altfel i-au fost ostile lui Trump in timpul campaniei electorale.

‘Presedintele Donald Trump … Cuvintele pe care speram sa nu le scriem niciodata’, noteaza The Washington Post, care vede in rezultatul scrutinului o victorie ‘a alegatorilor rurali si a zonelor industriale neglijate, care se considera abandonate de elita politica’.

Cu Trump la conducerea tarii, ‘va fi mai rau decat va imaginati’, scrie un editorialist al publicatiei Slate, care a crezut pana in ultima clipa ca democrata Hillary Clinton va castiga alegerile.

Partizanii lui Trump au reusit sa transforme insulta in arma de lupta, iar acum au castigat si ‘vor transforma America si vor zgudui lumea’, noteaza in acceasi nota pesimista Wall Street Journal.

Ceea ce ieri era inca ‘de neimaginat pentru zeci de mii de americani si pentru o mare parte a lumii’, iata ca totusi s-a intamplat, scrie la randul sau The New York Times, insistand mai departe asupra viitorului incert, intrucat nu stim ce va face noul presedinte, nici in politica externa si nici in cea externa.

‘Stim ca Trump este cel mai slab pregatit dintre candidatii alesi presedinte in istoria contemporana. Stim ca prin cuvintele si actiunile sale s-a aratat inapt din punct de vedere al temperamentului sa conduca o natiune diversa cu 320 de milioane de locuitori (…) Stim ca minte fara scrupule’, sustine publicatia The Times, una dintre cele mai inversunate impotriva lui Trump.

Dar, acest ziar de stanga admite ca victoria lui Trump este produsul unei ‘revolte’ impotriva sistemului (establishment-ului) si a statu-quo-ului politic. ‘Misoginismul si rasismul au jucat un rol in ascensiunea lui, dar si dorinta intensa si chiar necugetata a schimbarii’, estimeaza mai departe The Times, care mai crede ca aceasta schimbare a adus SUA pe marginea ‘prapastiei’.

Totusi, Washington Post spera ca ‘Trump va fi un presedinte mai bun decat credem’ in acest moment, iar forta institutiilor democratice il va impiedica ‘sa expulzeze milioane de oameni, sa denunte acorduri comerciale, sa limiteze libertatea presei (…) si sa saboteze eforturile mondiale impotriva schimbarilor climatice’.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: