Analist: Cele doua Turcii vor intra intr-o lunga perioada conflictuala. Sa ne asteptam la Breaking News. Dar este ceva si mai grav

analize

Intr-o analiza publicata pe contributors.ro, analistul Valentin Naumescu considera ca rezultatul referendumului din Turcia este un semnal grav pentru intreaga Europa. Votul turcilor arata „intoarcerea agresiva si amenintatoare la discursurile identitare (etnice, religioase, rasiale, nationale etc.) care de regula premerg erele marilor confruntari”.

„Intre cele doua Turcii, cea liberala, pro-occidentala, si cea care este adepta autoritarismului si islamizarii politico-legislative a tarii, se va instala o stare de conflict profund, prelungit, in care vor alterna fazele de ciocnire deschisa cu cele de tensiune si incordare mocnita. Sa ne asteptam la Breaking News din Turcia, in saptamanile si lunile urmatoare.

Dar noutatea nu este aceasta. In fond, despre cele doua Turcii se vorbea mai demult, ca si despre intrarea in era post-kemalista a tarii, cu toate consecintele geopolitice regionale/internationale, strategice, militare etc. care decurg de aici. Ceea ce este surprinzator si alarmant este cum au votat turcii din vestul Uniunii Europene, mai precis din tarile care formeaza nucleul dur, precum Germania, Olanda, Franta, Austria, Belgia. Procentul de DA a fost chiar mai mare decat cel din Turcia! Acest vot arata doua lucruri simple: ca majoritatea turcilor din Uniunea Europeana (probabil, si a altor comunitati islamice) nu percep niciun fel de afinitati cu tarile lor occidentale, de adoptie sau natale, desi acestea le-au asigurat un nivel de viata net superior celui pe care probabil l-ar fi oferit Turcia, si ca este posibil ca aceste minoritati, pana acum relativ linistite in raport cu majoritatea, sa se radicalizeze islamic si sa devina surse de instabilitate societala, violenta anti-sistem si criminalitate, chiar de terorism. V-as aminti chiar si de speculatia care circula in unele medii ca multi musulmani radicalizati, anti-sistem si anti-UE, ar putea vota duminica in Franta cu lidera extremista Marine Le Pen.

Este posibil ca radicalizarea turcilor (musulmanilor) din Europa sa avanseze in oglinda cu ascensiunea partidelor nationaliste xenofobe din Uniunea Europeana, fara sa pot spune neaparat ca una este reactia la cealalta sau invers. Sunt, ambele, la fel de nocive Uniunii Europene. Dar ceva le uneste: intoarcerea agresiva si amenintatoare la discursurile identitare (etnice, religioase, rasiale, nationale etc.) care de regula premerg erele marilor confruntari”, a scris Naumescu pe contributors.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: