Tragedia produsa de uraganul Harvey in SUA

externe

Inundatiile provocate de uraganul Harvey au dus la inchiderea a aproximativ 20% din capacitatile de rafinare ale SUA, dand nastere la ingrijorari cu privire la aprovizionarea cu benzina in cea mai mare economie a lumii.

Capacitati de rafinare de cel putin 3,6 milioane barili pe zi sunt offline in statele Texas si Louisiana, adica o cincime din capacitatea totala de rafinare a SUA, estimeaza Reuters, pe baza informatiilor trimise de companii. In plus, repornirea rafinariilor poate dura cel putin o saptamana, in cele mai bune conditii.

Din cauza diminuarii productiei de combustibili, marile conducte care transporta benzina, motorina si combustibili pentru avioane au inceput si ele sa isi ajusteze livrarile sau chiar sa inchida unele linii din lipsa de produse. Cotatiile futures la benzina in SUA au crescut cu 4%, pana la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Coasta Golfului Mexic este regiunea unde este concentrata aproape jumatate din capacitatea de rafinare a SUA, cu 5,6 milioane barili pe zi in Texas si 3,3 milioane barili pe zi in Louisiana, scrie Agerpres.ro.

Analistii se asteapta ca si alte rafinarii sa fie inchise in conditiile in care nivelul precipitatiilor in Texas a ajuns la 1,2 metri. In consecinta, pretul combustibililor ar urma sa continue sa creasca pe masura ce capacitatea de rafinare ramane la un nivel redus iar conductele de transport nu sunt aprovizionate. Explorer Pipeline, care se intinde intre Texas si Chicago, va inchide doua linii incepand de miercuri dimineata.

Zona de nord-est a SUA resimte deja diminuarea ofertei. Philadelphia Energy Solutions, cea mai mare companie de rafinare din regiune, a anuntat ca a vandut deja toate benzina obisnuita de care dispunea ca urmare a cresterii cererii. „Harvey va creste pretul produselor rafinate in intreaga tara, afectand cererea, in special in luna septembrie”, au apreciat analistii de la Barclays.

Pretul de vanzare cu amanuntul al benzinei a inceput deja sa creasca, pretul mediu de vanzare al unui gallon (un galon este echivalent cu 3,78 litri) de benzina urcand cu un cent pana la 2,38 dolari la nivel national, in vreme ce in Texas pretul mediu al benzinei a crescut cu doi centi pana la 2,19 dolari per gallon. Houston este zona cea mai afectata de inundatiile catastrofale provocate de trecerea uraganului Harvey, soldate deja cu moartea a zece persoane si mii de sinistrati in sud-estul Texasului.

FOTO: Brian Emfinger/LSM

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: