Scandal la sediul CAS Bihor! Bolnavi imobilizati la pat, dusi cu targa pentru o adeverinta. Imaginile care au starnit furia pe internet: ”Este umilitor sa aduci omul paralizat pana aici”

news

Situatie nemaiintalnita la sediul Casei de Asigurari de Sanatate Bihor, care pentru cateva ore a fost transformata intr-o zona de spectacol. Adevarul.ro a publicat mai multe fotografii in care apar bolnavi aduci cu targa pentru a-si ridica adevertintele de asigurati. Oamenii au fost adusi chiar cu saltelele  din centrul Dumbrava de catre Viorel Pasca la sediul din Bihor.

Viorel Pasca ingrijeste in domiciliul sau din Dumbrava si din Tinda 200 de oameni bolnavi, care n-au locuinte sau rude. Marti, barbatul a adus 4 persoane cu probleme de sanatate la sediul CAS Bihor, asta dupa ce functionarii CAS au refuzat sa le elibereze acestor oameni adeverintele de asigurat, solicitand prezenta fiecaruia dintre ei, la ghiseu. “Am fost ieri si alaltaieri sa solicitam adeverinte de asigurat. Acesti oameni sunt bolnavi, paralizati, eu ii ingrijesc, dar au nevoie de tratamente, de retete, de vizite de medic. Nu au acces la serviciile medicale fara adeverinta. Mi s-a spus ca oamenii trebuie sa vina personal. Le-am explicat doamnelor de la ghiseu ca sunt persoane imobilizate la pat, dar mi s-a raspuns ca trebuie sa ii aduc. I-am adus”, a declarat Viorel Pasca.

Bolnavii au fost transportati cu autoturismele familiei Pasca, dupa ce Serviciul Judetean de Ambulanta ar fi refuzat sa ii transporte, inclusiv contra-cost.

“Am facut cerere la Ambulanta, sa vina sa ma ajute sa ii transport de la Dumbrava la CAS, in conditii umane. Am fost refuzat. Am spus ca platesc transportul, si tot m-au refuzat”, a mai spus Viorel Pasca.

Doi dintre bolnavi au fost transportati cu o targa si cu o saltea pana in incinta CAS Bihor, iar apoi au fost asezati, pe jos, in fata ghiseelor. Dupa mai multe discutii aprinse intre familia Pasca si functionarii CAS, pe numele unui bolnav a fost intocmita o cerere pentru eliberarea adeverintei de asigurat, barbatul fiind pus sa semneze documentul in timp ce se afla intins pe salteaua cu care a fost adus.

bolnavi bihor

Nervosi pe situatie, oamenii aflati in preajma au reactionat. “Nu se poate asa ceva. Este umilitor sa aduci omul paralizat pana aici pentru o semnatura. Este o bataie de joc. Sa vina bolnavii sa stea aici intinsi pe jos pentru o adeverinta”, a spus o oradeanca prezenta.

”Eu nu v-am spus sa aduceti bolnavii aici. Eu v-am explicat foarte clar care sunt prevederile legale. Discutam despre documente personale, care nu pot fi eliberate decat titularului sau unei persoane imputernicite. Nu va suparati, dar cardurile si adeverintele se dau personal. Eu nu pot ridica documentul altei persoane. V-am spus sa va faceti imputerniciri. Nu stiu cine sunteti dumneavoastra. Nu sunteti ruda cu acesti oameni, nu sunteti tutorele lor, nu aveti imputernicire”, a precizat Ludovic Varga, directorul Casei de Asigurari.

Dintre cele aproximativ 233 de persoane pe care le ingrijeste in prezent la Dumbrava si Tinca, in jur de 60 nu au capacitate de exercitiu. “Am vorbit cu notarul si nu imi poate face imputernicire pentru ca o parte dintre ei sunt cu probleme psihice si nu au discernamant. Nu pot semna niciun act. E un cerc vicios”, a spus Pasca.

“Noi am facut toate demersurile legale pentru ca aceste persoane sa beneficieze de carduri sau, in lipsa acestora, de adeverinte. Sunt insa niste pasi legali ce trebuie urmati. Exista situatii de urgenta, un asigurat este in spital spre exemplu si vine un membru al familiei si il ajutam. Ieri au venit niste doamne, fara nicio calitate, sa depuna cereri si sa solicite adeverinte in numele altor persoane. Nici macar nu aveau buletinele respectivilor, doar copii”, a explicat si Oana Ungur, functionar in cadrul CAS Bihor.

Plangere la politie pe numele lui Viorel Pasca

“Exista o plangere la Politie, stiti foarte bine, am mai avut probleme. Un pacient a decis sa plece de la Dumbrava la un moment dat si sustine ca i-au fost retinute buletinul, cardul de sanatate si cardul de pensie. A venit persoana respectiva la noi, la CAS, sa il ajutam sa ii facem un alt card pentru ca are nevoie de servicii medicale. A venit, nici buletin nu avea, era practic fara identitate, nici nu si-a putut scoate pensia. Am luat legatura atunci cu medicul de familie al domnului, care habar nu avea cine este pacientul”, a mai spus Oana Ungur.

“Eu nu retin documentele nimanui. Nici cardurile de pensii. Din peste 200, doar 30-40 au pensie. O primesc personal. Eu nu am nevoie de pensiile lor. Noi tot ce facem, facem din donatii. Nu vreau sa le fiu tutore. De ce sa ma complic?”, a spus in apararea sa Viorel Pasca.

“Noi o sa luam legatura cu prefectura si o sa comunicam ca aveti in grija persoane fara capacitate de exercitiu. Sunt necesare luarea unor masuri in privinta bolnavilor iresponsabili. Autoritatile locale trebuie sa initieze un proces in instanta astfel ca aceste persoane sa aiba un tutore”, a precizat directorul CAS, Ludovic Varga.

Scandalul de la CAS nu este primul de felul acesta, Viorel Pasca avand de-a lungul anilor mai multe conflicte cu autoritatile statului. Nemultumit de sanctiunile primite de la ITM sau DSP, Pasca a amenintat in mai multe randuri ca ii aduce pe bolnavi si ii lasa in grija statului. Toate institutiile i-au reprosat barbatului acelasi lucru, si anume faptul ca nu isi organizeaza legal activitatea, refuzand de ani de zile sa infiinteze un ONG sau o Asociatie. Bihoreanul ingrijeste, cu spirijinul unor donatori, peste doua sute de persoane, inclusiv bolnave psihic, ca persoana fizica, acceptandu-i pe beneficiari in spatiul sau locativ, scrie Adevarul.ro.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: