Consilierii de probatiune il acuza pe Toader ca minte si manipuleaza: „Sa prezinte situatia corecta a detinutilor liberati”

politica

Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune (SNCSP) il acuza pe Tudorel Toader, ministrul Justitiei, de dezinformare. Potrivit organizatiei, ministrul Justitiei induce ideea falsa ca absolut toti cei peste 3.000 de detinuti care au capatat dreptul de a se elibera conditionat din penitenciar mai devreme, ca urmare a legii speciale promovate de domnia sa si adoptata ulterior de Parlament, ar urma sa fie supravegheati in perioada de dupa eliberare de catre personalul serviciilor de probatiune si sprijiniti sa se reintegreze social.

„Aceste afirmatii nu corespund adevarului, intrucat potrivit legilor serviciile de probatiune au atributii de supraveghere numai fata de acele persoane care au fost condamnate in baza noului Cod Penal si care la data liberarii conditionate din penitenciar mai au de executat un rest de pedeapsa egal cu doi ani sau mai mare”, sustin liderii sindicali.

Peste 500 de detinuti au fost eliberati joi, in prima zi de la intrarea in vigoare a legii privind recursul compensatoriu, a anuntat, vineri, ministrul Justitiei, Tudorel Toader. El a spus ca aceasta cifra este mare si i-a depasit asteptarile, pentru ca nu credea ca „impactul va fi atat de mare”. Alti 3.349 de detinuti au dobandit dreptul de a primi eliberare conditionata.

„Ieri (joi, n.r.), pana la 12 noaptea, domnul Dobrica (Marian Dobrica, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor – n.r.) imi dadea mesaje sa imi spuna cati detinuti au fost eliberati. In baza legii, prin adaugirea celor sase zile considerate a fi efectuate, au fost eliberati 529 de detinuti. Va marturisesc ca este mult, mi-a depasit asteptarile. Nu credeam ca impactul va fi atat de mare. Dar este efectul legii”, a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader, vineri, la inceputul conferintei privind protectia drepturilor detinutilor si a conditiilor de detentie din Romania.

Legea privind recursul compensatoriu prevede ca pentru fiecare 30 de zile executate in conditii necorespunzatoare fiecare detinut va beneficia de sase zile considerate efectuate.

In plus, ministrul Justitiei spune ca este posibil ca „cei care au cauzele pe rol, care au parasit penitenciarul, care au executat pedeapsa in conditii necorespunzatoare au dreptul la despagubiri, chiar daca vrem, chiar daca nu vrem noi, asa spune decizia pilot si Curtea Europeana si noi trebuie s-o respectam”. Toader a vehiculat si niste sume – ar fi vorba de o despagubire cuprinsa intre 5 si 8 euro pe zi pentru fiecare detinut.

La 48 de ore dupa ce primii detinuti au fost eliberati, cel putin doi s-au intors dupa gratii. Unul a fost prins baut la volan, fara a poseda permis de conducere, iar altul a spart doua automate de cafea pentru a fura banii din interiorul acestora.

Redam mai jos, integral, comunicatul Sindicatului National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune (SNCSP):

„Sindicatul National al Consilierilor din Serviciile de Probatiune (SNCSP) doreste sa atraga atentia asupra dezinformarilor lansate recent in spatiul public de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu privire la cele cateva mii de detinuti care urmeaza sa fie propusi pentru liberare conditionata in urmatoarele zile si saptamani, ca urmare a intrarii in vigoare a legii privind recursul compensatoriu.

«Fiecare detinut din asta eliberat conditionat este luat in primire de un ofi… de un din asta de la probatiune care il supravegheaza, il consiliaza si il ajuta la reintegrare», a declarat ministrul Justitiei, Tudorel Toader (nota – sublinierile apartin SNCSP).

Prin declaratia de mai sus, ministrul Justitiei induce ideea falsa ca absolut toti cei peste 3.000 de detinuti care au capatat dreptul de a se elibera conditionat din penitenciar mai devreme, ca urmare a legii speciale promovate de domnia sa si adoptata ulterior de Parlament, ar urma sa fie supravegheati in perioada de dupa eliberare de catre personalul serviciilor de probatiune din Romania si sprijiniti sa se reintegreze social. Aceste afirmatii nu corespund adevarului, intrucat potrivit legilor in vigoare la acest moment, serviciile de probatiune au atributii de supraveghere numai fata de acele persoane care au fost condamnate in baza noului Cod Penal (intrat in vigoare in 2014) si care la data liberarii conditionate din penitenciar mai au de executat un rest de pedeapsa egal cu doi ani sau mai mare (vezi art. 101 din Codul Penal). Printre cei peste 3000 de detinuti care urmeaza sa se prezinte in fata comisiilor de liberare conditionata din cadrul penitenciarelor in urmatoarele zile se numara atat persoane condamnate in baza vechiului Cod Penal (din 1969), precum si persoane condamnate in baza noului Cod Penal care mai au de executat mai putin de doi ani din pedeapsa pronuntata de instanta, iar fata de aceste persoane, serviciile de probatiune nu au niciun fel de atributii, de supraveghere sau de alta natura.

Afirmatiile ministrului Justitiei denota fie intentia acestuia de a manipula opinia publica, lasand sa se inteleaga, in mod fals, ca impactul social al eliberarii unui numar mare de detinuti intr-un timp atat de scurt va fi preluat de anumite institutii ale statului, mai exact serviciile de probatiune, fie o ignoranta surprinzatoare in ceea ce priveste rolul si atributiile consilierilor de probatiune, asa cum sunt consfintite acestea de Codul Penal si legile in vigoare.

Pe aceasta cale, dorim sa-i atragem atentia ministrului justitiei ca denumirea specialistului in reintegrarea infractorilor din cadrul serviciilor de probatiune (si numit in functie, dealtfel, prin ordin al ministrului justitiei) nu este „ASTA de la probatiune” ci „CONSILIER de probatiune”. Prin urmare, ii solicitam ministrului justitiei Tudorel Toader sa se abtina a mai face afirmatii publice despre ce ar urma sau ar trebui sa faca angajatii serviciilor de probatiune pana cand va dovedi ca stie cum se numesc acestia si care sunt atributiile lor. Un prim pas in aceasta directie ar fi sa prezinte de urgenta o evaluare exacta si corecta a situatiei celor peste 3000 de detinuti care au capatat dreptul de liberare conditionata ca urmare a intrarii in vigoare a legii privind recursul compensatoriu si sa indice cu exactitate cati dintre acestia indeplinesc conditiile legale pentru a intra in supravegherea serviciile de probatiune. Precizam ca, pana in prezent, Ministerul Justitiei nu a transmis catre serviciile de probatiune niciun fel de informatii privind impactul acestei legi asupra activitatii consilierilor de probatiune.

In schimb, declaratiile ministrului justitiei ameninta sa perturbe activitatea serviciilor de probatiune, existand deja semnale ca unele unitati penitenciare au inceput sa trimita liberatii conditionat din ultimele zile catre serviciile de probatiune pentru a primi „asistenta post-penala”, pe motiv ca „asa a declarat domnul ministru”, desi nicio lege in vigoare la acest moment nu prevede o astfel de situatie.

De asemenea, intr-o alta interventie publica pe acest subiect, ministrul justitiei Tudorel Toader, citat de Agerpres, a declarat ca inaintea intrarii in vigoare a Legii privind recursul comepansatoriu, in luna septembrie, i-a convocat la Ministerul Justitiei pe sefii serviciilor de probatiune din toata tara si a discutat cu ei despre „toate dificultatile intampinate in activitatea dansilor, toate masurile pe care trebuie sa le luam si le vom lua pentru imbunatatirea activitatii”.

SNCSP precizeaza ca desi astfel de discutii au avut intr-adevar loc, singura urmare concreta a acestora a fost ca prin rectificarea bugetara operata de Guvern in luna septembrie, bugetul Probatiunii pentru bunuri si servicii s-a diminuat cu 300.000 de lei, astfel incat in prezent nu mai pot fi acoperite decat cheltuielile cu plata utilitatilor, potrivit unei informari a Directiei Nationale de Probatiune nemaiexistand bani pentru „rechizite, registre, cartuse, reparatii de orice natura (multifunctionale, autoturisme, etc), piese de schimb, cabluri, prelungitoare, prize, materiale de curatenie, etc.”. In aceste conditii, care se adauga la subfinantarea cronica a sistemului de probatiune din Romania, exista posibilitatea reala ca serviciile de probatiune sa intre in imposibilitatea de a isi desfasura activitatea inainte de finalul acestui an.”

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: