Reactie stupefianta a lui Tariceanu la comunicatul celor 7 ambasadori. Al doilea om in stat minte cu nonsalanta chiar in legatura cu un ambasador

politica

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a avut o prima reactie, joi seara, la Antena 3 in legatura cu comunicatul celor sapte ambasadori din state UE privind legile justitiei. Tariceanu a mintit, sustinand ca niciun ambasador nu i-a solicitat lamuriri.

”Ma bucura ca ambasadorii statelor UE sunt preocupati, in calitatea de parteneri, de prieteni ai Romaniei, de evolutiile din Romania. E un aspect pozitiv. Citind aceasta scrisoare si analizand-o, imi dau seama de doua ipoteze care au stat la baza asertiunilor facute in aceasta scrisoare. Prima ipoteza pe care nu vreau s-o iau in considerare e o banuiala de rea intentie. Daca o eliminam, nu ramane sa fie decat cealalta care pare a fi rezultatul unei insuficiente informari asupra problemei, adica asupra continutului legilor care vin sa fie in aceste zile votate in Parlament si care vizeaza chestiuni ce tin de organizarea justitiei.

(…) Au fost destul de bine prezentate, poate sunt un pic prea tehnice pentru a fi intelese de persoane fara pregatire de specialitate, ma refer in general, nu la ambasadori, dar cred ca toate temerile care, la un moment dat, au fost vehiculate in spatiul public s-au dovedit neintemeiate. Nu a existat niciun fel de prevedere care sa afecteze independenta justitiei, nu mai vorbim de lupta impotriva coruptiei, pentru ca functionarea justitiei nu are prevederi specifice acestei chestiuni, care sunt incluse in Codurile Penale, pe care noi nu le-am modificat.

Ar fi fost normal ca ambasadorii sa se informeze mai bine, nu am avut nicio cerere din partea vreunui ambasador de a solicita lamuriri pe Legile Justitiei, le-as fi dat cu cea mai mare placere si as fi avut toata disponibilitatea pentru discutii lamuritoare in acest sens.

Nu-mi ramane decat sa-mi exprim public disponibilitatea ca, de indata ce-si termina vacantele de Craciun, sa-i primesc la Senat si sa facem o discutie deschisa, onesta, sincera, iar dansii sa explice pe larg care sunt preocuparile, dar pe larg si exact, nu in termeni de asertiuni de ordin general cum ca aceste modificari `ar putea afecta` independenta justitiei”, a declarat Calin Popescu Tariceanu, la Antena 3.

Cu toate acestea, Tariceanu insusi a declarat, pe 1 noiembrie, la Romania TV, ca s-a intalnit cu ambasadorul Olandei, care dorea sa discute despre legile justitiei, si „l-a pus la punct” atunci cand „a incercat sa ne invete ce trebuie sa facem in justitie”.

„La mine, ambasadorul Olandei nu a indraznit sa-mi spuna sa o pun pe Kovesi, insa a incercat sa ne invete ce trebuie sa facem in justitie. Intr-o intalnire, l-am pus la punct pe ambasadorul Olandei si l-am reclamat omologului meu, i-am spus ca ce face reprezentantul tarii sale in Romania este inacceptabil. Dupa doua saptamani, ambasadorul a fost rechemat in Olanda.

Autoritatile romane le-au permis acestor persoane sa interfereze in aceste probleme. In Ungaria l-au trimis pachet pe ambasadorul american in momentul in care a depasit limitele conventiei diplomatice. Romania este singura tara din Europa in care ambasadorii se poarta astfel”, a declarat Tariceanu.

Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Olandei si Suediei in Romania au transmis joi un comunicat comun prin care atrag atentia ca modificarea in Parlament a legilor justitiei, precum si amendamentele depuse la Codurile Penale risca sa puna in pericol progresele facute de tara noastra in domeniul reformelor din justitie. Cele sapte ambasade avertizeaza coalitia PSD – ALDE sa evite orice actiune care ar putea slabi independenta justitiei si sa ceara avizul Comisiei de la Venetia pe legile justitiei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: