Jandarmeria, operatiune de spalare a imaginii. Jandarmul bataus este prezentat ca un familist exemplar. Se implica personal si seful Jandarmeriei

news

Colonelul Sebastian Gheorghe Cucos, comandantul Jandarmeriei Romane, a declarat luni seara ca misiunea de sambata din Capitala, unde a avut loc protestul, a fost un succes si ca agentul filmat in timp ce lovea participantii la manifestare nu este suspendat pana nu se demonstreaza vinovatia lui.

„Misiunea de sambata nu a diferit cu nimic de celelalte. Spatiul in care s-a desfasurat a diferit putin. De ce? Pentru ca Piata Universitatii nu ofera suficient spatiu pentru un numar mare de oameni. S-a vehiculat mult ideea ca au fost blocati oamenii la metrou. Nu au fost blocati oamenii la metrou, suprafata trotuarului din zona fantanii era arhiplina. Cei care continuau sa iasa de la metrou nu mai aveau unde sa patrunda in spatiul respectiv. Exista riscul sa sara in carosabil, unde traficul era in continuare in desfasurare. Jandarmii au blocat iesirea de acolo, invitand pe cei din statia de metrou sa foloseasca celelalte iesiri”, a explicat seful Jandarmeriei, la televiziunea publica, citat de Mediafax.

Acesta a mai punctat ca misiunea jandarmilor de la protestul de sambata seara a fost un succes.

„In activitatea aceasta, de foarte multe ori se minimalizeaza efortul. Misiunea, din punctul de vedere al Jandarmeriei – si nu doar – a fost un succes. Atat timp cat nu avem persoane ranite, cat nu au existat violente, atat timp cat oamenii, cei care au fost acolo, (…) gestionarea unei mase mari de oameni intr-un spatiu despre care vorbeam a fost un succes. Faptul ca exista o situatie care starneste contradictii la momentul actual si care – va asigur cu toata hotararea ca Jandarmeria analizeaza foarte bine si va lua masuri daca se constata ca acel om a gresit”, a mai spus Sebastian Cucos.

Totodata, colonelul a explicat de ce jandarmul filmat in timp ce lovea protestarii nu este in prezent suspendat: „Pana se demonstreaza vinovatia acestuia, isi desfasoara in continuare activitatea in dispozitiv”.

In ceea ce priveste comportamentul aceluiasi jandarm, insa de data aceasta de la DNA, atunci cand a facut parte din dispozitivul ce il apara pe Liviu Dragnea, venit la audieri, Cucos a subliniat ca nu s-a constatat ca agentul ar fi avut un comportament ce contravine legii.

La randul sau, seful biroului de presa al Jandarmeriei Romane, Marius Militaru, a facut precizari despre jandarmul filmat cand lovea manifestanti, capitanul Sarban Constantin Raducu.

„Nu a fost un elev eminent, asa cum l-au caracterizat unii, insa a fost un elev serios, caruia i-a placut scoala, iar in clasele 5-8 a luat premiul I. A terminat Academia de Politie, arma Jandarmi, pe locul 11 din 100 de studenti. In 2012 a reprezentat Romania in Afganistan. Provine dintr-o familie modesta, mama sa, croitoreasa a fost nevoita sa plece in Spania pentru a-si sustine cei doi copii. La fel si tatal sau, dupa ce fabrica FUM din Buzau a fost inchisa. Inainte de anii 90, au locuit intr-un camin de nefamilisti, insa Sarban mi-a spus ca a avut o copilarie minunata. Nu a vrut intotdeauna sa se faca jandarm, insa si-a dorit mereu sa reuseasca, sa fie mai bine decat parintii sai. Asa ca acum munceste pentru a putea plati ratele creditului facut pentru casa in care locuieste cu familia sa, de care vorbeste cu multa mandrie. Are doi copii: Antonio, baietelul cel mare, de 4 ani si micutul Andrei, de 3 ani si doua luni. Micutul Andrei a fost diagnosticat in 2015 cu o forma de cancer Neuroblastom, in urma operatiei i-a fost extirpat un rinichi. Acum este bine Andrei, zambeste, se joaca si vrea sa se faca cosmonaut”, a scris, pe Facebook, Marius Militaru, sef biroului de presa al Jandarmeriei Romane.

Jandarmeria Capitalei face o analiza dupa ce, in spatiul public, au aparut imagini cu un jandarm care loveste mai multe persoane, participanti la protestul care a avut loc sambata. Reactia, in timp ce protestatarii incercau sa indeparteze gardul de delimitare instalat de fortele de ordine.

„Este vorba de o actiune individuala a unui jandarm dintr-un dispozitiv de mai multi jandarmi. Se va face o analiza asupra modului de actiune”, a declarat Georgian Enache, purtator de cuvant al Jandarmeriei Capitalei.

Potrivit imaginilor aparute in spatiul public, mai multi protestatari aflati, sambata seara, la protestul de la Piata Universitatii, incercau sa indeparteze gardul instalat de jandarmi pentru a ajunge pe carosabil. Jandarmii incercam sa ii impiedice sa blocheze strada, unul dintre ei lovind cu pumnul mai multi participanti la protest.

Imaginile sunt analizate de conducerea Jandarmeriei Capitalei. Ulterior, sefii jandarmului vor asculta punctul de vedere al acestuia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: