A inceput procesul lui Basescu la ICCJ. El este aparat de Valeriu Stoica, avocat si in procesul lui „Manole”, guvernatorul BNR

politica

Vineri, la ICCJ, a inceput recursul in care Traian Basescu vrea desfiintata decizia prin care a fost declarat colaborator al Securitatii. Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a depus la dosar mai multe note informative atribuite fostului demnitar. El este aparat de Valeriu Stoica, informeaza Europa Libera, cel care il apara si pe Mugur Isarescu, acuzat si acesta ca a fost informator al Securitatii.

Procesul a inceput cu o amanare de trei luni, pana pe 25 februarie. Acest lucru survine la aproape doi ani dupa ce, instanta inferioara, Curtea de Apel Bucuresti, a pronuntat hotararea care il vizeaza pe Traian Basescu.

O sursa din CNSAS a declarat pentru Europa Libera ca soarta procesului in care este implicat Traian Basescu ar putea fi afectata si de o decizie a Curtii Constitutionale dispusa intr-un alt caz, cel al guvernatorului Bancii Nationale, Mugur Isarescu.

Curtea Constitutionala (CCR) ar trebui sa se pronunte in 23 noiembrie in privinta constitutionalitatii definitiei colaboratorului Securitatii, dar si in privinta felului in care a fost modificata in 2019 legea de functionare a CNSAS. Mugur Isarescu, prin avocatul sau, a facut respectiva contestatie la CCR in cadrul propriului proces in care este acuzat ca ar fi fost colaborator al Securitatii cu numele conspirativ „Manole”.

Tot ca un element comun, Valeriu Stoica, avocatul lui Mugur Isarescu, s-a alaturat si echipei de avocati care il reprezinta pe Traian Basescu la Inalta Curte.

Potrivit cercetatorilor de la CNSAS, primul nume de sursa al lui Traian Basescu este „Petrov”. E din perioada in care studia la Institutul de Marina „Mircea cel Batran” din Constanta. Un prim document in acest sens e datat 7 decembrie 1972, adica din primul an de facultate.

„Petrov” povesteste ofiterului de Securitate Nicolae Despinoiu cum un student a adus in camin „un ceas si doua perechi de butoni straini. Butonii i-a vandut cu 60 de lei perechea la doi colegi.” Unuia dintre ei ii si da numele. Delatiunea contine si o referire la o posibila relatie a surorii studentului respectiv cu un cetatean pakistanez.

Ca urmare a celor scrise de Traian Basescu, ofiterul noteaza ca studentul „va fi semnalat organelor de militie” pentru contrabanda. De asemenea, el ar urma sa fie chemat la biroul de personal pentru a da explicatii.

Studentului Traian Basescu i-a fost trasata sarcina de a continua sa instiinteze despre „aspecte negative” din Institut.

In februarie 1973, adica la doua luni de la informarea legata de butonii vanduti in Institutul de Marina, sursa „Petrov” semnaleaza Securitatii ca patru colegi joaca poker. Indica si cine a castigat si despre ce suma a fost vorba. Securitatea ii cere colaboratorului sa transmita unde se intampla jocurile de poker „in ideea prinderii lor in flagrant de conducerea Institutului.”

(…) Dupa numirea ca reprezentant al NAVROM in portul Anvers, din Belgia, documentele CNSAS arata ca in 1988 relatia lui Traian Basescu cu Securitatea fusese din nou reluata. Numele conspirativ e insa altul: „Traian”.

Intr-un raport al Securitatii din acelasi an se mentioneaza ca „Traian”, dupa numirea la Anvers, „la prima venire in tara, in iulie a.c, ia legatura cu organele de securitate si sesizeaza mai multe aspecte de interes operativ”.

Informatiile date cu aceasta ocazie sunt tehnice, legate de activitatea NAVROM. Spre final, Traian Basescu strecoara si un detaliu de viata personala: directorul unei companii straine s-a intalnit cu o femeie in Romania. Acesta ar vrea sa o reintalneasca la intoarcere.

Citeste continuarea pe site-ul Europa Libera.

Citeste si: Legea anti-Basescu a fost adoptata de Parlament. Basescu ar putea sa piarda toate drepturile de fost presedinte: casa de protocol, SPP, indemnizatie speciala

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: