news

A murit Andrei Kemenici, comandantul garnizoanei unde au fost executati sotii Ceausescu. Ce i-a spus Ceausescu inainte de a fi impuscat

Generalul Andrei Kemenici, comandatul garnizoanei militare din Targoviste, unde au fost executati Nicolae si Elena Ceausescu, a incetat din viata miercuri, 11 august, la varsta de 85 de ani.

Informatia despre deces a fost confirmata de catre familia generalului. „A fost, este si va ramane in sufletele noastre. La bine si la greu, ne-a fost tata, bunic, strabunic, sot, comandant, camarad. A ales sa paraseasca aceasta lume la fel de demn cum a trait. In liniste. Golul ramas in urma lui nu se poate masura in cuvinte. Se simte si se traieste cu fruntea sus, barbateste si demn, asa cum ne-a invatat intotdeauna. Ramas bun! Sa ne veghezi in continuare!”, au declarat membrii familiei.

La 22 decembrie 1989, Kemenici era ofiter activ al Armatei Romane si avea gradul de colonel. Acesta era comandantul UM 01417, dar si comandantul Garnizoanei Targoviste, unde de la 22 decembrie, ora 18.30, si pana la 25 decembrie, ora 14.45, au fost tinuti sub paza sotii Nicolae si Elena Ceausescu.

Generalul in rezerva Andrei Kemenici s-a nascut pe 25 noiembrie 1936 la Bicaz, in judetul Neamt. A absolvit scoala de ofiteri de Antiaeriana de la Brasov, iar in decembrie 1989 era ofiter activ in cadrul Armatei Romane, cu grad de colonel.

Andrei Kemenici, intr-un interviu acordat ziarului Jurnalul National pe 23 martie 2009, a declarat urmatoarele:

M-am dus la ei cam la o ora dupa ce au fost adusi in unitate. M-am prezentat si m-au intrebat cui ma subordonez. „Comandantului armatei”. „Si mai cui?”. „Ministrului Apararii Nationale”. „Care ministru?”. „Pai tovarasul Ceausescu, nici eu nu mai stiu, la galagia care e in Bucuresti…”. I-am spus ca in documentele mele scrie ca atunci cand ministrul Apararii Nationale nu poate sa-si exercite functiile, locul i-l ia seful Marelui Stat Major, care era generalul Gusa. „Cum ma, ala pe care l-am trimis la Timisoara si nu a rezolvat problema?! Ala e cu rusii”. „Asa scriu actele, dar eu nu am vorbit cu el deloc”. „Si cu cine ai vorbit?”. „Va informez ca ordinele care se dau comandantilor de armata sunt date de generalul Militaru”. Ceausescu a zis ca asta-i spion sovietic, e KGB-ist, ca l-a scos afara din armata. „Mie mi s-a spus de generalul Militaru ca toate problemele dumneavoastra – nu mai stiu exact cum m-am adresat atunci – vor fi solutionate de generalul Stanculescu”. Atunci, Ceausescu si-a pus mana pe mana mea si a zis: „Sa stii ca asta e ministrul tau! Eu, azi-dimineata la 10:00, l-am numit in locul lui Milea, care a tradat. E bine, numai ordinele lui sa le asculti”. Si s-a bucurat mult cand a auzit ca eu execut ordinele lui Stanculescu.

In anul 2015, Andrei Kemenici a devenit cetatean de onoare al municipiului Targoviste.

Slujba de inmormantare va avea loc vineri, 13 august, la ora 12.00, cu onoruri militare, a anuntat Asociatia Ofiterilor in Rezerva din Romania – Sucursala Dambovita.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Bancile europene care au ramas in Rusia si-au triplat profiturile. Banca Centrala Europeana intervine si le cere sa plece pentru a evita sanctiunile SUA

Banca Centrala Europeana (BCE) indeamna bancile sa paraseasca piata rusa cat mai repede posibil, avand…

40 de minute ago

Sondaj comandat de PNL. Burduja anunta ca a trecut pe locul 3: „Sunt la 7% distanta de locul 1”

Candidatul PNL la Primaria Capitalei, Sebastian Burduja, a transmis pe grupurile interne ale PNL rezultatele…

2 ore ago

Mister vechi de 4.000 de ani, descifrat: Cum au fost construite piramidele din Giza. Ce arata imaginile din satelit

Se crede ca un brat al Nilului recent descoperit, ascuns sub nisipul desertului si sub…

43 de minute ago

Elon Musk oficializeaza trecerea de la Twitter la „X.com”. Acesta va furniza si servicii financiare

Schimbarea de identitate a Twitter este completa. Miliardarul american Elon Musk a anuntat vineri, pe…

38 de minute ago

Ignorand total faptul ca Rusia este stat agresor, China acuza SUA ca ar fi „direct responsabile de crearea si amplificarea crizei ucrainene”

Statele Unite sunt direct responsabile pentru crearea si dezvoltarea crizei ucrainene pana la stadiul actual,…

2 ore ago