Acordul cu Tunisia privind migratia, criticat in UE, dar nimeni nu spune ca ar trebui revocat. Retorica anti-imigratie in UE este de asteptat sa se raspandeasca

externe

Ministrul german de externe Annalena Baerbock s-a alaturat corului tot mai mare de critici la adresa noului acord privind migratia dintre Uniunea Europeana si Tunisia, declarand ca drepturile omului si erorile procedurale il exclud ca un plan pentru viitor, potrivit Reuters.

Scrisoarea ei catre Comisia Europeana evidentiaza conflictul interior al UE dintre cei care urmaresc politici din ce in ce mai dure pentru a opri imigratia ilegala si altii care pun accentul pe considerente umanitare si decalajele pietei muncii.
Italia, Tarile de Jos si institutiile UE au semnat in iulie acordul cu Tunisia, promitand ajutor in schimbul unor masuri severe luate de presedintele Kais Saied impotriva traficantilor de persoane si mentinerea unui control mai strict asupra plecarilor pe mare.

Italia, unde premierul anti-imigratie Giorgia Meloni este blocat intr-o lupta dificila pentru a-si respecta promisiunile electorale de a reduce sosirile de refugiati si migranti din Africa, a laudat „parteneriatul adevarat”.

In scrisoarea sa din 2 august, Baerbock si-a exprimat „neintelegerea” fata de ceea ce a spus ca sunt consultari insuficiente cu alte tari din blocul celor 27 de natiuni.

„Democratia, drepturile omului si statul de drept trebuie sa ne ghideze in cooperarea noastra – ceva care nu a fost luat in considerare in mod adecvat, in acordul cu Tunisia”, a scris ea. „MoU (memorandumul de intelegere) cu Tunisia nu poate deveni un model pentru alte acorduri”, a adaugat ministrul.

O scrisoare din 7 septembrie a inaltului diplomat al UE, Josep Borrell, care, de asemenea, nu este publica, dar a fost vazuta de Reuters, a evidentiat un precedent legal care sugereaza ca, daca va fi data in judecata, Comisia ar putea pierde in instanta.

Borrell a scris ca memorandumuri similare ar putea fi in lucru cu alte tari mediteraneene, in special Egipt. In ciuda criticilor, nici el, nici ministrul german nu au spus ca acordul ar trebui revocat.

Ambele scrisori au fost adresate comisarului european pentru Vecinatate si Extindere Oliver Varhelyi, membru al Comisiei Europene numit de Ungaria si vazut ca un aliat al premierului Viktor Orban, una dintre cele mai dure voci ale UE impotriva imigratiei din Orientul Mijlociu si Africa.

Solicitata sa comenteze scrisorile, o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene a declarat ca executivul UE a consultat suficient statele membre.

Vineri, CE a anuntat 60 de milioane de euro in sprijinul bugetului tunisian si alte 67 de milioane de euro in asistenta pentru migratie.

Purtatoarea de cuvant a spus ca ajutorul este legat de un acord cu Tunisia si „ne va ajuta sa rezolvam situatia urgenta pe care o vedem in Lampedusa”, o mica insula italiana care este un prim port de escala pentru multi oameni care doresc sa ajunga in UE.

Intr-o scrisoare din 17 august catre UE, expertii in drepturi trimisi de ONU au enumerat acuzatii de abuz grav asupra migrantilor de catre autoritatile tunisiene.

„Acest nou parteneriat vine pe fundalul dovezilor tot mai mari ale incalcarilor grave ale drepturilor omului si abuzurilor in Tunisia impotriva migrantilor, refugiatilor si solicitantilor de azil din Africa sub-sahariana, care sunt printre cei mai vulnerabili oameni din tara”, au scris expertii.

Disputele privind gestionarea refugiatilor imigranti au afectat UE din 2015, de cand peste un milion de persoane au sosit in navele nesigure ale contrabandistilor.

Acest lucru a luat blocul comunitar prin surprindere, i-a coplesit capacitatile de securitate si de primire si a alimentat tensiuni intre tarile membre, care au afectat unitatea blocului.

Dezacordurile sunt departe de a fi incheiate. Meloni cere si mai multi pasi impotriva imigratiei africane, inclusiv o misiune pe mare pentru a bloca plecarile.

UE a abandonat o operatiune similara in urma cu cativa ani, dupa critici, inclusiv din partea lui Meloni, ca a actionat atat ineficient, cat si ilegal, avand in vedere obligatia de a salva vieti.

Retorica anti-imigratie in UE este de asteptat sa se raspandeasca din ce in ce mai mult inainte de alegerile parlamentare de pe continent, care vor avea loc in iunie 2024, desi blocul gazduieste si cateva milioane de refugiati din razboiul Rusiei din Ucraina in acelasi timp.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: