Activist roman in Ucraina, amenintat de rusi din Transnistria: „Trebuie prins viu”. Injuraturi rasiste la adresa romanului

news

Activistul brasovean Radu Hossu, aflat in Ucraina, aproape de front, unde coordoneaza transporturi de ajutoare pentru ucraineni, anunta ca a devenit tinta a amenintarilor propagandistilor rusi din Transnistria. Acestia indeamna pe retelele de socializare ca Hossu sa fie „capturat viu”. 

„E oficial, daca nu rusii ma vor mort, rusii din Transnistria ma vor mort. Macar unii dintre ei. Altii ma vor capturat viu. Ceea ce vedeti mai jos sunt capturi din (probabil) ce mai mare canal de Telegram al transnistrenilor (aproape 64 mii de utilizatori) unde se spune ca as fi mercenar roman si ca as lupta in randul fortelor ucrainene.

Nu, nu lupt (din pacate) in randul fortelor ucrainene, sunt corespondent de razboi acreditat de Ministerul Apararii din Ucraina si acreditat de cel mai mare ziar online din Brasov, Biz Brasov pentru a fi aici.

In strategia politica se spune asa: ‘in lipsa unui instrument stiintific de masurare a actiunilor tale, intensitatea reactiei adversarului tau este un indicator destul de bun, daca ti-ai atins tinta sau nu’.

Asadar, se pare ca noi, colectiv, ne-am atins tinta. Am ajuns sa-i deranjam pe rusi ca-i ajutam pe ucraineni. Intensitatea raspunsului? Destul de ridicata. Limbajul? Unul demn de rusnaci.

M-a intrebat un prieten daca mi s-a facut frica, cand am vazut asta. Pentru aproximativ 13 de secunde, ca sa fiu ironic, da, mi s-a facut frica, pentru ca oricand poti gasi un rusofon pe strada care ma recunoaste si oricand poate scoate un cutit. Dar mi-a trecut repede, cand mi-am adus aminte ca sunt in Donbas, inconjurat de cei mai bravi luptatori ucraineni.

Recomandarea mea? Sa continuam sa o facem, sa-i ajutam pe ucraineni in lupta lor si astfel ne ajutam si pe noi in lupta noastra impotriva imposturii, coruptiei si ticalosiei si prostiei! Doar nu o sa ne oprim aici, nu? Eu cel putin nu ma opresc!”, a scris Hossu pe Facebook.

El a fost catalogat in conversatiile propagandistilor rusi drept „p…a romanca” si i s-au adresat injuraturi rasiste (ti…n imputit”.

Radu Hossu l-a prezentat recent pe Andrei, un ucrainean de etnie romana care lupta cu steagul Romaniei pe piept impotriva invadatorilor rusi.

„Am trecut in Ucraina pe la vama Sighet ca sa fiu alaturi de un soldat roman-ucrainean. (…) Sunt acum aproape de linia frontului. Acum langa mine e Andrei, roman. Ucrainean. Care voluntar s-a inrolat in armata ca sa-si apere tara. Ucraina. Asta este firesc”, a relatat Hossu, marti.

Miercuri, el a prezentat si o fotografie a lui Andrei.

„El este Andrei. El e ucrainean. Se simte (si) roman. Lupta pentru Ucraina. Lupta pentru viitor. Lupta si pentru Romania. Slava Ukraini!”, a scris Hossu pe Facebook.

Hossu a intalnit mai multi romani in Ucraina.

Andrei Marga spune ca granitele Ucrainei sunt ‘nefiresti’, insemnand ca ar trebui sa ne dea si noua parti care au facut parte candva din Romania Mare. Prin partile alea de Ucraina, Solotvino de exemplu, care s-ar traduce Slatina, sunt multi vorbitori de romana. Auzi mai multa romana decat ucraineana.

De exemplu, Matuse’ Marie, la peste 50 de ani, unde am depozitat ajutoarele umanitare stranse de voi. Matuse’ Marie vorbeste exact ca la mine in Ardeal. Se considera ucraineanca, ii sustine pe baieti in razboi. Romania este pentru ea o tara vecina. Romania inseamna Uniunea Europeana si o sansa pentru tineri, dar la fel inseamna si Ungaria pentru ea si Slovacia.

Un alt exemplu e Andreea, din Bila Tservka sau Biserica Alba. Are 22 de ani, vorbeste limba romana literara. Fara accent. Ca in Brasov, de exemplu. Ea ne-a ajutat 12 ore in depozit. Pentru ea, la fel, Romania o oportunitate economica, dar nu ‘tara mama’.

Nefiresc este ca fostul Ministru al Educatiei este istoric si ca nu intelege un lucru simplu: granitele acceptate international, ratificate, fac parte din ceea ce moi denumim generic, reguli. Ca sunt norme, legi, tratate, ele toate vin constructia civilizatiei noastre si fara ele ar fi anarhie si haos.

Ele vin dintr-un contract intre parti. In cazul de fata, contractul a fost pacea de dupa cel de Al Doilea Razboi Mondial, unde uniunea sovietica a considerat ca acele locuri ii apartin si noi fiind pierzatori, a trebuit sa acceptam. Asa s-a parafat. Asa a fost ‘contractul’. Asa a ramas regula.

Nefiresc mai este ca profesorul* de istorie Andrei Marga a ajuns sa fie ministru. Da, asta e nefiresc.

*Profesorii sunt educatori, sunt cei care construiesc urmatoarele generatii. Andrei Marga doar a pus umarul la distrugerea generatiilor tinere cat timp a fost ministru”, a explicat Radu Hossu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: