Aderarea Romaniei si Bulgariei la spatiul Schengen, motiv de disputa in Parlamentul European

news

partide, extrema dreapta, control, Parlamentul European, alegeri, iunie 2024

O dezbatere consacrata aderarii Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen de libera circulatie care a incins spiritele a avut loc in aceasta dupa-amiaza la Strasbourg, unde se desfasoara sesiunea plenara a Parlamentului European, potrivit Agerpres.

Supunerea la vot a unei rezolutii a PE pe acest subiect este prevazuta pentru sesiunea plenara din 17-20 octombrie.

Presedintia ceha a Consiliului Uniunii Europene va cauta ca la summitul din luna decembrie sa se obtina unanimitatea cu privire la aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen, a anuntat ministrul ceh al afacerilor europene Mikulas Bek.

„In ultimii ani, spatiul Schengen a resimtit provocari, precum valul de migranti din 2015-2016 si consecintele actualului conflict din Ucraina. Presedintia (ceha a Consiliului UE) considera ca extinderea Schengen este un element fundamental si se angajeaza sa realizeze progrese pentru ca Romania si Bulgaria sa adere la acest spatiu’”, a spus Bek.

Oficialul ceh a precizat ca saptamana viitoare vor incepe vizite ale expertilor europeni in Romania si Bulgaria.

La randul sau, vicepresedintele Comisiei Europene pentru promovarea modului de viata european, Margaritis Schinas, a reamintit ca Romania si Bulgaria au indeplinit de mult timp criteriile tehnice pentru aderarea la spatiul Schengen, lucru recunoscut inca din 2011.

„Comisia Europeana isi reitereaza sprijinul deplin pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen. Avem ocazia ca in decembrie sa luam aceasta decizie istorica”, a incheiat reprezentantul executivului UE.

„Romania si Bulgaria au asteptat 11 ani, asa ceva este inacceptabil, nu exista motive obiective pentru a lasa cele doua state in afara Schengen. PPE a luptat mereu si constant pentru aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen si cerem Consiliului sa dea unda verde”, a declarat si liderul grupului Partidului Popular European, Manfred Weber.

In opinia liderei grupului S&D, Iratxe Garcia Perez, tinerea Romaniei si a Bulgariei in afara spatiului Schengen fara a exista un motiv obiectiv, tehnic, in aceasta privinta este o „chestiune de dreptate, in cele din urma”, iar „Acest blocaj in Consiliu trebuie sa inceteze, solidaritatea trebuie sa fie aplicabila tuturor. Trebuie sa adoptam o rezolutie si sa transmitem un mesaj foarte clar Consiliului”.

„In 2011, Comisia recomanda aderarea Romaniei si a Bulgariei la spatiul Schengen. Acum, dupa 11 ani, imi este rusine de cetatenii romani si bulgari, care simt pe buna dreptate ca nu sunt tratati in mod egal. Cer premierului olandez sa respecte legea si sa sustina aderarea celor doua tari la Schengen” precum ceilalti cetateni UE, a afirmat in interventia sa eurodeputata olandeza Sophia in’T Veld (grupul Renew).

Reprezentanta grupului Verzilor, Tineke Strik, a estimat ca este in interesul Uniunii Europene ca Romania si Bulgaria sa intre in spatiul Schengen, dar ea s-a pronuntat pentru „o decizie obiectiva, bazata pe merite, fara a amesteca chestiunile politice”.

In schimb, eurodeputatul german Guido Reil, din grupul Identitate si Democratie (ID), a lansat un atac virulent la adresa Romaniei si a Bulgariei, sustinand ca cele doua state nu trebuie sa fie acceptate in Schengen si ca aderarea lor la UE a fost o greseala. „In ultimul an am fost de multe ori in Romania si vreau sa fiu prietenos cand spun ca Romania este Wild West-ul Europei. In Ucraina am vazut o infrastructura mult mai buna decat in Romania. Nu avem nevoie de Romania si de Bulgaria nici in Uniunea Europeana, nici in Schengen”, a afirmat Reil.

Dupa aceasta interventie, presedinta de sedinta i-a atras atentia eurodeputatului german pentru tonul jignitor folosit si a anuntat ca o va informa pe presedinta PE, Roberta Metsola, in vederea sanctionarii lui Guido Reil.

Eurodeputatul german Gunnar Beck (grupul ID) a apreciat ca este nevoie mai degraba de o reforma a spatiului Schengen, nu de extinderea sa prin „admiterea a trei state corupte” (Bulgaria, Croatia si Romania, n.red.), el invocand ca argument indicele Transparency International. In opinia sa, aderarea Romaniei si a Bulgariei la Schengen va duce la o migratie in masa.

In interventiile lor, eurodeputatii romani au reactionat la declaratia lui Guido Reil.

„Nu pot sa imi ascund stupoarea si socul fata de ce am auzit. Acum 11 ani s-a ajuns la concluzia ca Romania si Bulgaria sunt pregatite pentru Schengen, dar in 2022 inca avem aceasta discutie”, a spus Cristian Terhes (grupul Conservatorilor si Reformistilor Europeni).
Iar Dacian Ciolos a replicat ca, daca Romania nu ar fi gestionat ireprosabil situatia refugiatilor ucraineni ajunsi la frontiera atunci eurodeputatul german ar fi vazut cu adevarat „ce inseamna Far West”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: