„Adio, domnule Tariceanu”. Jale, Pavelescu sufera ca Tariceanu a tradat: „Tradarea lui este distrugatoare”

politica

Presedintele PNTCD, Aurelian Pavelescu, isi manifesta dezamagirea fata de decizia lui Calin Popescu Tariceanu de a intra in opozitie fata de PSD. „Tragic este ca are de suferit tara, multe sperante prabusite, multe victime colaterale, multe victorii risipite”, spune Pavelescu.

Pavelescu aminteste ca il cunoaste pe Tariceanu din 1990, si profita de ocazie sa ii aduca inca un omagiu lui Liviu Dragnea. „Liviu Dragnea, om de formidabila forta politica, care a avut incredibila determinare de a pozitiona PSD-ul impotriva sistemului subteran mostenitor al comunismului”, scrie Pavelescu.

In schimb, „Tariceanu a colapsat si a intors armele, incercand sa dea o lovitura de moarte nu doar PSD-ului, amenintat cu destructurarea, ci si tuturor fortelor care s-au asociat in lupta contra politiei politice. Este posibil ca tradarea lui sa fie si decisiva in timp, distrugatoare”, mai spune Pavelescu.

„Calin Popescu Tariceanu a fost un rasfatat al politicii romanesti inca din 1990. Mereu in prim-plan, mereu o vedeta liberala care, cu avere si fata boiereasca, a avut si aerul ca i se cuvine. De multe ori ministru si prim-ministru, dar, mai mult decat prim-ministru chiar, Presedinte PNL. Fiu vitreg al lui Dan Amadeo Lazarescu, un om de cultura dintre cei foarte mari si vechi liberal, cu o influenta uriasa nu doar in partid si in tara, dar si in mediile politice internationale, poate cel mai important liberal dupa 1990, care-l eclipsa pana si pe carismaticul Radu Campeanu.

L-am cunoscut personal inca din ianuarie 1990, cum l-am cunoscut si pe formidabilul sau tata vitreg, fiind convins atunci ca nu-i va calca pe urme.

A fost pentru mine o mare surpriza cand l-a infruntat pe Traian Basescu. Si nu doar l-a infruntat, dar l-a si invins moral, intr-o lupta nu doar cu Basescu, dar si cu sistemul. Sistemul insusi n-a indraznit sa-l distruga, intimidat intr-un fel de neasteptata riposta a celui care pastrase in amintirea lui Lazarescu un suflu neobisnuit, cu totul altul decat al trogloditilor majoritari in politica. Riposta la Basescu a fost si ramane cea mai puternica dintre cele cu care s-a confruntat vicleanul marinar.

Cazut in plan secund dupa aparitia lui Crin Antonescu cu al sau si al lui Ponta USL, Tariceanu a avut talentul de a reveni. Mai politician decat Antonescu, cazut victima propriei lui conditii de fanfaron, intrat intr-o lume pe care nu o intelegea.

Revenirea lui Tariceanu cu ALDE a fost, de asemenea, o surpriza: nimeni n-ar fi crezut ca boemul liberal este in stare sa construiasca un nou partid si sa-l duca la putere, chiar si in conditiile sprijinului puternic venit din partea PSD.

Dar adevarata glorie a lui Tariceanu a fost in tandemul cu Liviu Dragnea, om de formidabila forta politica, care a avut incredibila determinare de a pozitiona PSD-ul impotriva sistemului subteran mostenitor al comunismului. Dragnea este cel care a schimbat intreaga paradigma politica de dupa 1990, schimband practic cursul istoriei, punandu-se nu doar pe sine, dar toate mecanismele partidului in contra nenorocitului sistem coordonat din umbra de serviciile secrete si increngaturilor care pareau invincibile: cu asumarea deplina a riscului de a fi eliminat intr-o maniera sinistra, in disperarea sistemului de a supravietui. In acest tandem, Tariceanu a avut un rol determinant. Eliminarea lui Kovesi, Coldea, Lazar, Maior si a unei liote de generali SRI, dar si compromiterea definitiva a lui Iohannis si Basescu, indiferent daca Iohannis va supravietui formal dupa alegerile care urmeaza (el nu va supravietui in fata istoriei), au fost opera lui Liviu Dragnea, secondat de Calin Tariceanu. Cei doi au jucat impreuna rolurile de adevarati prim-ministru si presedinte ai statului, in contra sistemului politiei politice care a acaparat tara.

Si totusi, Tariceanu a facut eroarea fatala de a nu se corela cu Dragnea pana la capat, crezand, probabil, ca sistemul de politie politica se poate reforma din interior si va fi dispus la concesii. S-a inselat, iar plata a venit cu o violenta teribila: aruncarea tarii intr-o adevarata insurgenta anti-democratica, o succesiune de lovituri de stat de o gravitate extrema, culminand cu amenintarea destructurarii PSD si arestarea politica a lui Dragnea.

Este momentul in care Tariceanu a colapsat si a intors armele, incercand sa dea o lovitura de moarte nu doar PSD-ului, amenintat cu destructurarea, ci si tuturor fortelor care s-au asociat in lupta contra politiei politice. Este posibil ca tradarea lui sa fie si decisiva in timp, distrugatoare.

Totusi, Tariceanu nu s-a asteptat la riposta puternica a Vioricai Dancila, a PSD si a propriului ALDE. Sub puternica emotie publica a tradarii, indiferent de finalul razboiului Tariceanu NU VA SUPRAVIETUI! Detestat de fostii prieteni in lupta contra statului paralel, detestat deopotriva de dusmanii din statul paralel care nu-l vor ierta pentru ca nici nu pot sa o faca, un Tariceanu eliminat dat ca exemplu fiind cu mult mai util. Juridic, Tariceanu nu va face fata proceselor declansate de fostii colegi din ALDE, toate deciziile de excluderi fiind ilegale (o spun in cunostinta de cauza), urmand a fi discreditat, in cele din urma, si in fata propriului partid. Este propria sa victima. Tragic este ca are de suferit tara, multe sperante prabusite, multe victime colaterale, multe victorii risipite. Un efort urias, daca va mai fi posibil, pentru o alta confruntare.

Adio, domnule Tariceanu!”, a scris Pavelescu pe Facebook.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: