Adjunctul ministrului iranian de externe s-a intalnit cu reprezentanti ai Hamas la Moscova, potrivit presei ruse de stat

externe

ali bagheri kani, adjunctul ministrului de externe, iran

Adjunctul ministrului iranian de externe pentru afaceri politice s-a intalnit cu reprezentanti ai Hamas la Moscova, a anuntat vineri agentia de presa de stat rusa Tass, potrivit Associated Press.

La intalnirea de joi, Iranul a discutat despre o incetare a focului si despre furnizarea de sprijin umanitar pentru Gaza, a precizat Tass.

Intalnirea va atrage probabil condamnari din partea Israelului, al carui minister de externe a criticat decizia Rusiei de a invita reprezentanti ai Hamas la Moscova ca fiind „un act de sustinere a terorismului” si a cerut ca delegatia sa fie expulzata din Rusia. Kremlinul a raspuns ca Moscova considera ca este necesar sa mentina contacte cu toate partile.

Nu este clar daca reprezentantii Rusiei, Iranului si Hamas s-au intalnit toti impreuna joi. Purtatorul de cuvant al presedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat ca Kremlinul nu a avut niciun contact cu Hamas in timpul vizitei.

Tass a relatat ca Ali Bagheri Kani (foto), adjunctul ministrului iranian de externe pentru afaceri politice, i-a spus lui Abu Marzouk, care a condus delegatia Hamas, ca „prioritatea” Teheranului in negocieri „este o incetare imediata a focului, furnizarea de asistenta populatiei si ridicarea blocadei represive din Gaza”.

Joi, Kani s-a intalnit, de asemenea, cu ministrul adjunct de externe al Rusiei, Mihail Bogdanov, care este trimisul Kremlinului pentru Orientul Mijlociu.

Reprezentantul ministerului rus de Externe a declarat ca discutiile lor s-au axat pe incetarea ostilitatilor din Gaza si pe furnizarea de asistenta umanitara palestinienilor. Intr-o intalnire separata, Bogdanov s-a intalnit cu reprezentantul Hamas pentru a discuta despre eliberarea ostaticilor din Fasia Gaza si despre evacuarea strainilor.

Desi ocupata cu razboiul din Ucraina, Rusia incearca sa isi asume in continuare un rol-cheie in conflictul din Orientul Mijlociu. Putin a declarat la inceputul acestei luni ca Moscova ar putea juca rolul de mediator datorita legaturilor sale de prietenie atat cu Israelul, cat si cu palestinienii, adaugand ca „nimeni nu ne-ar putea suspecta ca facem jocul unei singure parti”.

Rusia a emis critici atent calibrate la adresa ambelor parti in razboiul dintre Israel si Hamas.

De la prabusirea Uniunii Sovietice, Rusia si Israelul au extins in mod constant legaturile comerciale si de securitate, iar multi rusi s-au mutat in Israel dupa ce Putin a invadat Ucraina. Dar acea invazie a pus la incercare relatiile – Israelul si-a exprimat sprijinul pentru Kiev, dar a refuzat sa ii furnizeze arme, in timp ce multi israelieni au fost infuriati de afirmatia lui Putin potrivit careia presedintele evreu al Ucrainei, Volodimir Zelenski, este un neonazist.

Razboiul lui Putin in Ucraina a determinat, de asemenea, Moscova sa aprofundeze legaturile cu Iranul. Iranul a furnizat Moscovei sute de drone explozive Shahed pe care armata rusa le-a folosit impotriva instalatiilor energetice din Ucraina si a altor infrastructuri cheie. De asemenea, se pare ca Iranul a dezvaluit tehnologia dronelor sale Rusiei, care a construit o fabrica pentru a le produce.

In schimb, se asteapta ca Moscova sa ofere Iranului avioane de lupta avansate si alte arme moderne.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: