Afganistan: A crescut numarul ONG-urilor care si-au suspendat activitatea. Seful misiunii ONU a incercat sa convinga liderii talibani sa ridice interdictia

externe

Seful misiunii ONU in Afganistan s-a intalnit, luni, cu liderii talibani pentru a-i convinge sa ridice interdictia tuturor femeilor care lucreaza pentru ONG-uri, potrivit The Guardian.

Ramiz Alakbarov s-a intalnit la Kabul cu ministrul economiei, Din Mohammad Hanif, spunandu-i ca milioane de afgani au nevoie de „asistenta umanitara si eliminarea barierelor este vitala”.

Nida Mohammad Nadim, ministrul taliban al invatamantului superior, a raspuns criticilor internationale, spunand ca guvernul sau nu se va razgandi cu privire la accesul fetelor la educatie „chiar daca acestea arunca o bomba atomica asupra noastra”, adaugand ca „suntem pregatiti pentru sanctiuni din partea comunitatii internationale”.

Intre timp, Ministerul Afacerilor Externe din Qatar a anuntat ca accesul la munca este un principiu al drepturilor omului care este acceptat de toate tarile lumii. Este cel mai recent guvern al unei tari musulmane care a criticat miscarea talibanilor.

Cel putin sapte ONG-uri internationale si-au suspendat operatiunile in Afganistan, lasand economia distrusa a tarii in pragul colapsului. Organizatiile spera ca, actionand la unison si dand dovada de solidaritate, ii pot convinge pe talibani ca au trecut de o linie rosie care face imposibila functionarea ONG-urilor.

Aproximativ o treime din personalul ONG-urilor sunt femei si sunt considerate vitale in furnizarea de servicii intr-un mod adecvat din punct de vedere cultural. Interdictia se aplica ONG-urilor, dar nu se aplica inca personalului agentiilor ONU, cum ar fi Programul Alimentar Mondial si Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare.

incercarea de a evita o interdictie, rganizatiile au avut intalniri cu conducerea talibana, dand asigurari ca personalul de sex feminin poarta hijab si ca a calatorit pe distante mari doar in compania unui barbat. Insa talibanii au ignorat angajamentele si au revocat promisiunile.

Miscarea a fost vazuta ca un semnal decisiv ca talibanii au decis sa reimpuna toate masurile represive impotriva femeilor pe care le-au aplicat in anii 1990, cand au fost ultima data la putere, desi se sugerase ca talibanii s-au reformat in timpul celor doua decenii in care nu s-au aflat la putere.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: