Albania va primi 3.000 de migranti. Premierul albanez respinge sugestia ca tara sa a fost de acord cu initiativa in schimbul sustinerii de catre Italia a aderarii la UE

externe

Albania va gazdui maximum 3.000 de migranti in baza unui acord anuntat saptamana aceasta care permite Italiei sa construiasca doua centre de primire si detentie pentru migranti, au aratat miercuri documente oficiale citate de Reuters.

Este prima tara din afara UE care accepta imigranti in numele unei natiuni UE si face parte dintr-o actiune la nivelul intregului bloc de a restrange imigratia ilegala.

„Partile sunt de acord ca numarul total de migranti prezenti in acelasi timp pe teritoriul albanez nu poate fi mai mare de 3.000”, se arata intr-un protocol italo-albanez, conform unei copii vazute de Reuters si alte mass-media.

In acest an in Italia au ajuns pe mare peste 145.000 de imigranti, o crestere brusca fata de 2022 pe care guvernul de dreapta al premierului Giorgia Meloni doreste sa o controleze.

Anuntand acordul luni, Meloni a spus ca pana la 36.000 de migranti pe an ar putea trece prin taberele albaneze, dar atingerea acestui obiectiv depinde de cat de repede poate procesa Italia cererile de azil.

Meloni a spus ca scopul este de a examina cazurile in termen de 28 de zile, dar expertii au subliniat ca, in ciuda eforturilor guvernului de a le simplifica, procedurile au ramas cufundate in birocratie.

Expertii au remarcat, de asemenea, ca repatrierea solicitantilor respinsi este dificila, avand in vedere lipsa acordurilor de returnare cu tarile de origine ale migrantilor. Pana in prezent, Italia a repatriat sub 4.000 de persoane.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a declarat miercuri ca sugestia ca tara sa a fost de acord cu initiativa in schimbul sustinerii de catre Italia la aderarea Albaniei la UE este „ridicola”.

„Aderarea la Uniunea Europeana nu functioneaza asa, nu este ca si cum Italia spune ca iei 3.000 de migranti si te lasam sa intri in Uniunea Europeana”, a spus el pentru postul public italian RAI.

Lagarele vor functiona sub jurisdictia italiana si ar trebui sa se deschida in primavara anului 2024. Protocolul prevede ca Italia va proteja Albania de orice costuri in urma unor actionari in instanta privind acest plan.

Organizatiile pentru drepturile omului au criticat acordul.

Italia planuieste construirea unui centru in portul albanez Shengjin pentru debarcare si identificare si un al doilea in interior pentru detentie, unde va fi angajat personal italian.

Centrele se afla la mai mult de 1.000 de kilometri de Lampedusa, insula pe care in prezent ajung majoritatea migrantilor care se indreapta spre Italia. Transferul lor pe mare in Albania ar dura cel putin doua sau trei zile.

Potrivit premierului Meloni, femeile insarcinate, minorii si alte persoane vulnerabile nu vor fi trimise in Albania, dar nu este clar daca acest lucru ar putea duce la separarea barbatilor adulti de restul familiilor lor.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: