pagina verde

Albirea coralilor: al patrulea episod global de stres in masa provocat de valurile de caldura

Recifele de corali din intreaga lume devin albe si chiar mor, deoarece temperatura record a oceanului din ultimii ani are un efect devastator, potrivit BBC.

Caldura a declansat al patrulea eveniment global de albire in masa a coralilor, conform Administratiei Nationale pentru Oceane si Atmosfere din SUA (NOAA).

Albirea are loc atunci cand coralul devine stresat deoarece apa in care traieste este prea calda.

Coralul sustine viata oceanica, pescuitul si genereaza venituri anuale de trilioane de dolari.

NOAA a confirmat stresul in masa in oceanele Atlantic, Pacific si Indian, dupa saptamani in care a primit rapoarte de la oamenii de stiinta la nivel global.

Coralul albit poate arata frumos in imagini, dar oamenii de stiinta care se scufunda pentru a examina recifele spun ca de aproape coralul este in mod evident bolnav si in descompunere.

Primele semne de avertizare au avut loc anul trecut in Caraibe, cand scufundatorii au descoperit ca apa de pe coasta Floridei era la fel de calda ca o cada cu hidromasaj.

Caldura s-a mutat in emisfera sudica. Acum a afectat mai mult de jumatate din coralii lumii, inclusiv din Marea Bariera de Corali din Australia si pe coastele din Tanzania, Mauritius, Brazilia, insulele Pacificului, precum si in Marea Rosie si Golful Persic.

In august anul trecut, temperatura medie globala a oceanelor si-a doborat recordul din toate timpurile si de atunci a fost peste medie aproape in fiecare zi.

Schimbarile climatice cresc temperaturile de la suprafata marii, deoarece gazele cu efect de sera sunt absorbite de oceane.

El Nino, un eveniment climatic natural, a contribuit, de asemenea, la temperaturile mai calde din iunie anul trecut, desi exista semne ca acum se slabeste.

In februarie, omul de stiinta Neal Cantin a zburat timp de 10 zile cu un avion deasupra Marii Bariere de Corali pentru Institutul de Stiinte Marine din Australia. Situl de patrimoniu al ONU se intinde pe 2.000 km, sau aproximativ pe lungimea coastei de est a SUA.

„Pentru prima data am documentat niveluri foarte ridicate de albire in toate cele trei zone ale Parcului Marin al Marii Bariere de Corali”, spune dr. Cantin. Nivelurile ar putea ucide o multime de corali, adauga el.

Coralul este vital pentru planeta. Supranumit arhitectul marii, construieste structuri vaste care adapostesc 25% din toate speciile marine.

Coralul stresat va muri probabil daca se confrunta cu temperaturi cu 1C peste limita sa termica timp de doua luni. Daca apele sunt cu 2C mai mari, poate supravietui aproximativ o luna.

Odata ce a murit, creaturi precum pestii care navigheaza folosind zgomotul coralilor nu-si vor mai gasi drumul spre casa.

Coralul se poate recupera in urma stresului termic, dar are nevoie de timp – in mod ideal, cativa ani. Cand este slabit, este susceptibil la boli si poate muri cu usurinta.

„Daca li se ofera o sansa, coralii sunt de fapt rezistenti si se pot recupera. Dar pe masura ce albirea devine mai frecventa si mai intensa, ingustam cu adevarat aceasta fereastra”, spune dr. Emma Camp de la Universitatea de Tehnologie din Sydney, Australia.

Ultima albire globala in masa a fost in 2014-2016. De atunci, temperaturile oceanelor au devenit atat de calde, incat NOAA a trebuit sa introduca trei noi niveluri de alerta de caldura.

Din Kenya, ecologistul David Obura primeste mesaje de la sute de rangeri, oameni de stiinta si comunitati de pescuit din Oceanul Indian care observa aceasta albire. In februarie a inceput in Madagascar, apoi s-a extins in Tanzania si Insulele Comore.

Pescarii stiu imediat cand ceva nu este in regula. Ei sunt ingrijorati de viitorul pescuitului, spune Obura, deoarece moartea coralilor afecteaza tiparele de hranire ale pestilor si, la randul lor, mijloacele de existenta.

Potrivit unor cercetari publicate saptamana trecuta, coralii din ape mai reci si mai adanci, adica la 30-50 m adancime, din Marea Bariera de Corali pot supravietui mai mult decat coralii de mica adancime pe masura ce planeta se incalzeste.

Coralii de apa mai adanca ar putea supravietui incalzirii globale de pana la 3°C in comparatie cu vremurile preindustriale, spune Jennifer McWhorter de la NOAA, care a fost coautor al studiului, alaturi de Universitatea din Exeter

Dar toti oamenii de stiinta au declarat ca trebuie sa acceptam ca recifele asa cum le cunoastem se vor schimba permanent, iar lucrarile de restaurare la scara mica nu pot salva coralii la nivel global. Doar o reducere rapida si globala a emisiilor de gaze cu efect de sera, care limiteaza incalzirea oceanelor, va garanta ca mai avem cativa corali, spun ei.

„Este ca si cum ai trece de la coralii care ofera case pentru viata marina la schele. Cine ar vrea sa traiasca pe schele?”, spune dr. McWhorter.

Recifele de corali sunt un sistem de avertizare timpurie pentru impactul unei planete care se incalzeste asupra naturii. „Trebuie sa invatam din asta pentru a nu face acelasi lucru altor ecosisteme”, spune dr. Obura.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

2 ore ago

Dilema politica a lui Netanyahu: Armistitiu in Gaza sau atac la Rafah? Aliatii lui de extrema dreapta ameninta ca-si vor retrage sprijinul daca renunta la ofensiva

Aliatii de extrema dreapta ai premierului Benjamin Netanyahu fac presiuni asupra liderului israelian sa respinga…

3 ore ago

Ecuadorul spune ca a dat in judecata Mexicul pentru ca i-a acordat azil fostului vicepresedinte

Ministerul de Externe din Ecuador a declarat, luni, ca a dat in judecata Mexicul la…

3 ore ago

Accident mortal in Peru. Un autocar a cazut intr-o rapa. Cel putin 23 de persoane au murit

Cel putin 23 de persoane au murit dupa ce un autocar a cazut intr-un rau…

3 ore ago

Piedone il acuza pe Ciolacu ca incearca sa-l mituiasca: „Promite functii pentru mine si pentru membrii familiei mele”

Cristian Popescu Piedone l-a acuzat, luni, la Antena 3 pe premierul PSD Marcel Ciolacu ca…

5 ore ago