externe

Macron spune ca in cazul unei amenintari la adresa securitatii, exista Planul B si Planul C pentru ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice

Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, a declarat, luni, ca ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris s-ar putea muta de pe raul Sena intr-un alt loc in cazul unei amenintari la adresa securitatii. Macron a spus intr-un interviu acordat BFMTV si RMC ca, in loc de echipe care navigheaza pe Sena pe barje, ceremonia ar putea fi „limitata la Trocadero”, peste rau de Turnul Eiffel, sau „chiar mutata pe Stade de France”, transmite Le Monde.

Organizatorii de la Paris au conceput o ceremonie fara precedent in istoria olimpica, deoarece rupe traditia de deschidere a Jocurilor pe stadionul principal. Cu toate acestea, in ciuda razboiului care se desfasoara in Ucraina si in Gaza, organizatorii au negat pana acum ca ceremonia din 26 iulie ar putea fi mutata intr-un alt loc daca este vizata. Autoritatile franceze au mentionat, de exemplu, posibilitatea unui atac lansat de drone.

„Aceasta ceremonie de deschidere este o premiera mondiala. O putem face si o vom face”, a spus Macron. Dar, a adaugat el, „exista Planuri B si Planuri C”, inclusiv mutarea ceremoniei pe Stade de France. Organizarea ceremoniei pe stadionul principal „este ceea ce se intampla in mod traditional”, a spus Macron. „Vom analiza acest lucru in timp real”, a adaugat Macron.

El a mai spus ca va face „tot posibilul” pentru a avea un armistitiu olimpic in timpul Jocurilor. Armistitiul este o traditie istorica conform careia, in timpul JO domneste pacea. „Vrem sa lucram pentru un armistitiu olimpic si cred ca este o ocazie pentru mine sa ma angajez cu multi dintre partenerii nostri”, a spus el.

Macron a spus ca ii va cere presedintelui chinez sa-l ajute in acest scop atunci cand va vizita Parisul la inceputul lunii mai.

Evenimentul din 26 iulie va fi prima ceremonie de deschidere olimpica organizata in afara unui stadion. Aproximativ 10.500 de sportivi vor defila prin inima capitalei franceze pe barci pe Sena pe un traseu de 6 kilometri.

Pentru a limita riscurile de securitate, Macron a spus ca organizatorii ar putea decide sa scurteze itinerarul paradei de pe Sena si chiar sa „mute ceremonia la Stade de France” pentru un eveniment de deschidere mai conventional.

Organizatorii planuisera initial o ceremonie de deschidere grandioasa pentru pana la 600.000 de persoane, majoritatea urmarind gratuit de pe malurile raului. Dar preocuparile legate de securitate si logistica au determinat guvernul sa isi reduca progresiv ambitiile. La inceputul acestui an, numarul total de spectatori a fost redus la aproximativ 300.000.

Guvernul francez a decis, de asemenea, ca turistii nu vor avea acces gratuit pentru a viziona ceremonia de deschidere din motive de securitate. Accesul gratuit va fi doar pe invitatie.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Decizie stupefianta a Tribunalului Vaslui: mai multe inregistrari DNA din dosarul lui Buzatu au fost anulate. Chiar si inregistrarile cu denuntatorul Farmazon

Tribunalul Vaslui a decis, luni, ca mai multe inregistrari cu discutiile dintre baronul PSD Dumitru…

57 de minute ago

Piedone il acuza pe Ciolacu ca incearca sa-l mituiasca: „Promite functii pentru mine si pentru membrii familiei mele”

Cristian Popescu Piedone l-a acuzat, luni, la Antena 3 pe premierul PSD Marcel Ciolacu ca…

4 ore ago

Iar scandal in Parlament, un ales a capturat microfonul Camerei Deputatilor: „Nu stati cu fundul la sala” – Video

Sedinta de plen a Camerei Deputatilor a fost suspendata, luni, cu 20 de minute mai…

2 ore ago

Fugarul Paul de Romania a fost arestat preventiv in Malta. Momentul in care a fost prins, Bucurestiul face presiuni pentru a fi extradat in Romania

Ministrul Justitiei, Alina Gorghiu, a anuntat luni ca Paul de Romania a fost arestat preventiv…

3 ore ago