Alegeri din Turcia: Ciocniri intre Erdogan si Kilicdaroglu, intr-o cursa disperata pentru voturi. Amandoi promit expulzarea refugiatilor sirieni

externe

Ultimele ore ale cursei prezidentiale din Turcia au devenit din ce in ce mai dure, deoarece Recep Tayyip Erdogan vrea sa-si prelungeasca cei 20 de ani la putere cu inca cinci, transmite BBC.

Inaintea scrutinului de duminica, rivalul sau, Kemal Kilicdaroglu, a atras voturile nationaliste, promitand ca va expulza milioane de refugiati sirieni.

Presedintele l-a acuzat de discurs instigator la ura – si a spus ca o victorie a lui Kilicdaroglu ar fi o victorie pentru teroristi.

In primul tur de scrutin, candidatul opozitiei a avut cu 2,5 milioane de voturi mai putin decat Erdogan.

Presedintele este favoritul, dar rivalul sau crede ca marja ar putea fi inca depasita – fie de cei 2,8 milioane de sustinatori ai unui candidat ultranationalist care s-a clasat pe locul al treilea, fie de cei opt milioane de alegatori care nu s-au prezentat la primul tur.

Timp de patru ore in aceasta saptamana, Kilicdaroglu a raspuns la intrebarile publicului pe un canal YouTube numit BaBaLa TV. Emisiunea a avut 23 de milioane de vizualizari, iar Turcia are o populatie de 85 de milioane.

Maratonul de YouTube ar putea ajuta, in conditiile in care a fi la BaBaLa TV influenteaza alegatorii tineri care nu au votat prima data.

Aparitia a fost o miscare inteligenta pentru un candidat care incearca sa depaseasca avantajul rivalului sau care controleaza aproximativ 90% din mass-media turca.

Monitorii internationali spun ca alegatorii ar fi putu avea alegeri reale, dar ca Turcia „nu a indeplinit principiile de baza pentru organizarea unor alegeri democratice”.

Presedintele Erdogan nu doar a adunat puteri uriase in ultimii sase ani, ci a reprimat disidenta si oponentii politici au fost aruncati in inchisoare.

Timp de luni de zile economia in dificultate a Turciei a fost problema numarul unu, dar pe masura ce turul de duminica s-a apropiat, retorica s-a intensificat, iar refugiatii sunt in centrul acesteia.

Liderul opozitiei in varsta de 74 de ani, a lasat in urma imaginea de unificator, cu mainile tinute in forma de inima. Acum el incearca sa atraga alegatorii care l-au sustinut pe liderul ultranationalist Sinan Ogan in primul tur de scrutin.

Desi presedintele a castigat sprijinul lui Ogan, liderul opozitiei si-a asigurat sprijinul Partidului Victoriei anti-imigranti, condus de Umit Ozdag, al carui partid a castigat 1,2 milioane de voturi. Liderul Partidului Victoriei a declarat saptamana aceasta, ca liderul opozitiei a fost de acord sa trimita inapoi „13 milioane de migranti” intr-un an „in conformitate cu dreptul international”.

Turcia gazduieste mai multi refugiati decat orice alta tara, dar nici chiar atat de multi.

Prof. Murat Erdogan, care realizeaza un studiu regulat numit Barometrul sirienilor, considera ca numarul total de refugiati sirieni si migranti ilegali din Iran, Irak, Afganistan si Pakistan este mai aproape de sase sau sapte milioane.

„Discursul lor nu este realist, fizic este imposibil”, spune prof Erdogan. „Daca vorbim despre [repatriere] voluntara, nu este fezabil si prin forta inseamna ca ar trebui trimise inapoi peste 50.000 de persoane pe zi”.

Retorica este neplacuta, dar poate face o diferenta. Aproximativ 85% dintre turci doresc ca refugiatii din razboiul civil din Siria sa plece acasa, sugereaza sondajele de opinie.

Ambele parti au partide nationaliste de tinut de partea lor, spune politologul Nezih Onur Kuru de la Universitatea Koc, iar Kilicdaroglu exploateaza preocuparile de securitate resimtite de multi alegatori, in special de cei tineri.

„El stie ca nivelul amenintarilor percepute este prea mare din cauza crizei imigrantilor si a atacurilor teroriste si a razboaielor care implica Rusia, Siria si Azerbaidjan”.

Presedintele Erdogan spune ca trimite deja refugiati sirieni inapoi si intentioneaza sa trimita mai multi. Partenerul sau principal este MHP, partid nationalist de extrema dreapta.

Si el a atacat, folosind un videoclip modificat la un miting pentru a-si lega rivalul de partidul militantul kurd PKK, considerat un grup terorist in Turcia si in Occident.

Vineri, el a spus ca o victorie a lui Kilicdaroglu inseamna ca „organizatiile teroriste” vor castiga.

Tinta lui este marele partid pro-kurd HDP , care il sprijina pe contracandidatul sau si pe care Erdogan a incercat in mod repetat sa il identifice cu militantii PKK. HDP neaga orice astfel de legaturi.

HDP, deocamdata, il sprijina pe Kilicdaroglu pentru ca vrea sa puna capat „regimului unic” al Turciei. Dar are ingrijorari reale cu privire la alianta sa cu un nationalist de extrema dreapta.

Initial s-a crezut ca presedintele Erdogan ar putea fi invins din cauza situatiei dezastruoase a economiei Turciei si a raspunsului sau slab la cutremurele din februarie. Si totusi aproape jumatate dintre alegatori l-au sustinut. Intrebarea este daca schimbarea de orientare a lui Kilicdaroglu va functiona.

In orasul Bala, de langa Ankara, mai mult de 60% din populatie l-a sustinut pe Erdogan in primul tur al alegerilor. „Am vrut o schimbare, toti clientii mei si-au dorit o schimbare”, spune o vanzatoare. Dar, in cele din urma, toti raman cu presedintele pentru ca nu au incredere in contracandidatul sau: „Voi vota pentru Erdogan, deoarece nu exista alternativa”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: