Alegeri sub presiune in Taiwan. Avioanele si navele Chinei „supravegheaza” votul din insula

externe

Sectiile de vot pentru alegerile prezidentiale si parlamentare din Taiwan, pe care China le-a calificat drept o optiune intre razboi si pace, s-au deschis sambata, scrutinul avand loc in timp ce Beijingul sporeste presiunea pentru a convinge insula sa-i accepte suveranitatea, transmite Reuters. Taiwanul democratic are alegeri prezidentiale directe din 1996.

Partidul Democrat Progresist (DPP) de guvernamant, care sustine identitatea separata a Taiwanului si respinge pretentiile teritoriale ale Chinei, spera sa obtina un al treilea mandat la Presedintie cu candidatul sau, actualul vicepresedinte Lai Ching-te.

Adresandu-se reporterilor din orasul sudic Tainan inainte de a vota, Lai a incurajat oamenii sa voteze. „Fiecare vot conteaza, deoarece aceasta este democratia din Taiwan, castigata cu greu”, a declarat el.

Competitia electorala presupune o lupta intre Partidul Democrat Progresist (DPP) aflat la guvernare, care a promovat independenta Taiwanului, si Kuomintang (KMT), partidul nationalist aflat in opozitie, care favorizeaza o abordare mai concilianta fata de China.

Declaratii de razboi

Beijingul considera ca liderii DPP sunt separatisti si a sugerat ca un vot pentru inca patru ani sub conducerea acestui partid ar insemna o alegere a razboiului, in locul pacii.

Noile provocari ale Chinei au fost anuntate de autoritatile din Taiwan, chiar in ziua votului pentru viitorul presedinte. Ministerul apararii din Taiwan a anuntat ca a detectat opt avioane militare, dintre care unul a traversat zona de identificare a apararii aeriene din sud-vestul Taiwanului, incepand in aceasta dimineata, potrivit BBC.

De asemenea, sase nave ale marinei chineze au fost vazute in jurul insulei, mai precizeaza ministerul intr-un comunicat. „Fortele armate au monitorizat situatia si au insarcinat avioanele depatrula aeriana de lupta, nave marine si sisteme de rachete terestre sa raspunda acestor activitati”, se arata in comunicat.

China a crescut presiunea militara asupra Taiwanului in lunile care au precedat scrutinul de astazi.

Liderul Chinei comuniste, Xi Jinping, a afirmat in mod constant pretentiile Beijingului asupra insulei autonome, trimitand aproape zilnic avioane si nave de razboi in jurul ei.

(Foto: taiwannews.com)

 

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: