Refugiatii blocati in Grecia ar putea ajunge in Romania. Bulgaria are deja ARMATA pregatita de actiune

externe

Bulgaria este deja in alerta din cauza numarului mare de refugiati blocati la granita greaco-meacedoneana. Sunt oameni care nu stiu unde vor sa ajunga, dar vor sa treaca de acest blocaj. Unde vor ajunge ei, pana la urma?

Iliana Savova de la Comitetul Helsinki Bulgaria spune ca aceasta tara ar putea face fata unui val de 10-15.000 de refugiati, dar nu s-ar putea descurca cu un numar mai mare. Ea isi argumenteaza spusele pe un caz din toamna lui 2013, cand Bulgaria s-a descurcat cu un val de 12.000 de persoane care a intrat in tara in decurs de doua luni, noteaza Deutsche Welle.

„Daca se va deschide drumul refugiatilor iar la granitele Bulgariei ar bate 10-15 mii de oameni, Bulgaria ar fi in fata unei crize umanitare fara precedent”, mai spune ea. Guvernul de la Sofia analizeaza toate variantele, insa nimeni nu stie ce se va intampla.

„Daca intra, sa fim pregatiti sa ii tinem pe toti intr-un loc, pentru a a nu se imprastia”, a spus Boiko Borisov, premierul Bulgariei. Saptamana trecuta, Parlamentul bulgar a decis ca armata poate ajuta politia de frontiera, insa, pana in acest moment, nu e clar despre cati soldati este vorba si nu se stie nici daca acestia vor fi inarmati.

Rumiana Bachvarova, ministrul bulgar de Externe, a trasat sarcini clare fortelor de ordine: sa nu se formeze o alta ruta pentru refugiati, dinspre Bulgaria. Chiar daca e clar ca valul de refugiati vizeaza Europa de Nord si de Vest, intrebarea care se pune e incotro ar merge refugiatii daca ar intra in Bulgaria?

Exista presupunerea ca una dintre rute ar trece prin Romania. „Bulgaria si Romania isi respecta angajamentele europene. Nu ne putem permite sa ne comportam ca doua tari din afara UE, care se fac ca nu vad si dau cale libera refugiatilor sa tranziteze teritoriul tarii lor, in drum spre Germania, sa spunem”, a declarat ministrul.

Atat in Bulgaria, cat si in Romania, eventualii refugiati trebuie sa fie inregistrati si amprentati conform sistemelor de alerta UE.

„Daca ajung in Germania, dupa ce au fost amprentati in Bulgaria sau in Romania, ei vor putea fi trimisi inapoi”, mai spune ministrul. Temerea cea mare: odata intrati in Bulgaria, acestia vor cauta sa evite inregistrarea si sa fuga cat mai repede in alta tara, eventual Romania. De aici, sa intre iar pe ruta catre Vest, dar prin Serbia.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: