Alta veste proasta pentru Kremlin, „Bibi” se intoarce prim-ministru. El ia in calcul sa ofere armament modern Ucrainei

externe

Benjamin Netanyahu, crime de razboi, autoaparare, Curtea Penala Internationala

Fostul premier Benjamin Netanyahu a primit duminica, asa cum era de asteptat, mandatul oficial din partea presedintelui Isaac Herzog pentru a forma un nou guvern al Israelului, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Dupa cinci alegeri parlamentare in ultimii trei ani si jumatate, alianta de dreapta condusa de Netanyahu a obtinut la 1 noiembrie o majoritate de 64 de deputati din cei 120.

Citeste si: Netanyahu, anunt major. Ia in calcul ca Israelul sa ofere armament Ucrainei daca va redeveni prim-ministru. Partidul lui este primul in sondaje

Politicianul in varsta de 73 de ani, cunoscut ca „Bibi”, a promis ca va fi „prim-ministrul tuturor”. El a mai condus guvernul israelian din 1996 pana in 1999 si din 2009 pana in iunie 2021, cand a fost inlocuit de actualul premier de centru, Yair Lapid.

Netanyahu este inculpat in mai multe dosare de coruptie, procesul fiind in curs de desfasurare.

El are la dispozitie 28 de zile pentru negocierea posturilor de ministri cu partenerii de coalitie. Partidul sau, Likud, s-a clasat pe primul loc, avand 32 de parlamentari. Urmeaza evreii ultraortodocsi cu 18 deputati si alianta Sionismul Religios cu 14 – un record pentru extrema dreapta, observa AFP, apreciind ca noul guvern ar putea fi cel mai de dreapta din istoria Israelului.

Dintre ultraortodocsi, partidul sefard Shass are 11 locuri in parlament, iar liderul sau, Arieh Deri, ar dori portofoliul finantelor sau al internelor, afirma presa israeliana. El a fost dovedit vinovat de frauda fiscala in 2021 si fusese deja inchis pentru coruptie.

Extrema dreapta a cerut ministerul apararii pentru liderul Betzalel Smotrich si securitatea interna pentru numarul doi din ierarhie, Ben Gvir.

Conform unor jurnalisti israelieni, presedintele Herzog a incercat sa ii convinga pe Lapid si pe actualul ministru al apararii, Benny Gantz, sa formeze impreuna cu adversarii lor politici condusi de Netanyahu o alta coalitie guvernamentala, prin care sa evite intrarea in guvern a unor personalitati controversate ca Gvir.

Seful statului a negat informatiile respective, insa intr-un dialog cu Gvir, joia trecuta, i-a atras atentia acestuia ca primeste „intrebari de la cetatenii israelien si de la lideri din intreaga lume (…) intrebari foarte sensibile despre drepturile omului”.

Ben Gvir este cunoscut pentru discursurile sale virulente impotriva palestinenilor, iar presedintele i-a atras atentia ca „exista o anumita imagine a dumneavoastra si a partidului dumneavoastra care pare, va spun foarte cinstit, sa ingrijoreze in multe privinte”.

Dupa alegerile din Israel, mai multe tari occidentale, printre care Statele Unite, au facut apel la toleranta si la respectarea minoritatilor, reaminteste AFP.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: