Alungarea Regimului PSD a imbunatatit considerabil relatiile cu SUA. Mesajul Departamentului de Stat: „Legaturile dintre noi sunt acum mai stranse decat oricand”

news

Directorul Biroului pentru Europa si Eurasia al Departamentului de Stat, Philip Reeker, transmite un mesaj cu ocazia implinirii a 140 de ani de relatii diplomatice SUA-Romania in care afirma ca legaturile dintre SUA si Romania „sunt acum mai stranse decat oricand”.

Iata principalele declaratii ale oficialului american facute intr-un mesaj video postat pe paguna de Facebook a ambasadei SUA:

La 14 iunie 1880, presedintele SUA, Rutherford B. Hayes, a semnat scrisoarea prin care il informa pe domnitorul Carol I asupra numirii lui Eugene Schuyler in calitate de agent diplomatic/consul general al SUA in Romania, acest moment marcand practic stabilirea relatiilor diplomatice bilaterale. Colonelul Sergiu Voinescu este primul diplomat roman primit de presedintele SUA, Rutherford Hayes, la 18 noiembrie 1880. Iar apoi, printr-o scrisoare din 20 noiembrie 1880, SUA confirma recunoasterea independentei Romaniei.

Statele Unite au facut eforturi deosebite pentru a asigura fondarea unei Romanii independente. Libertatea a fost intretesuta in fiinta Romaniei inca de la inceput. De atunci pana in prezent, relatia noastra a infruntat furtunile si valurile istoriei. Chiar si atunci cand Cortina de Fier ne-a separat, Statele Unite au gasit o modalitate de a lua legatura cu poporul roman, prin Radio Europa Libera si lucrand cu disidenti si jurnalisti pentru a transmite stiri si a pastra vii sperantele de libertate si democratie. Legaturile dintre popoarele noastre nu au facut altceva decat sa devina mai puternice, iar legaturile dintre noi sunt acum mai stranse decat oricand”, spune oficialul american.

Statele Unite si Romania au o relatie dinamica, in crestere si facem eforturi sustinute sa sporim cooperarea pe cat mai multe paliere, inclusiv securitate, comert si investitii, energie, spatiu cibernetic si stat de drept

Ca prieteni ne vom ajuta mereu i vremuri provocatoare, precum sunt cele de astazi. Sunt increzator ca vom obtine inca multe realizari impreuna in anii care vor urma. Multumesc Romania pentru 140 de ani relatii diplomatice si prietenie

Mai mult despre: ,

Comentarii: