externe

Ambasadoarea Mexicului in Ecuador, expulzata din aceasta tara dupa criticile aduse regimului de presedintele mexican Lopez Obrador

Ecuadorul a cerut joi plecarea ambasadoarei Mexicului la Quito dupa o serie de critici ale presedintelui Andres Manuel Lopez Obrador cu privire la desfasurarea alegerilor prezidentiale din Ecuador din 2023, in cursul carora un candidat a fost asasinat, relateaza agentia France Presse, citata de Agerpres.

Ministerul ecuadorian de Externe a decis sa „declare persona non grata ambasadoarea Mexicului la Quito, Raquel Serur Smeke”, care trebuie sa paraseasca tara „in scurt timp”, dupa aceste declaratii „foarte nefericite”, a anuntat acesta intr-un comunicat. Relatiile diplomatice nu sunt, insa, intrerupte.

Miercuri, Lopez Obrador a acuzat autoritatile ecuadoriene ca au exploatat asasinarea candidatului de opozitie Fernando Villavicencio, pe 9 august 2023, pentru a favoriza alegerea liberalului Daniel Noboa, in detrimentul candidatei de stanga Luisa Gonzalez.

Fernando Villavicencio a fost impuscat mortal dupa un miting de campanie in nordul capitalei Quito, cu cateva zile inainte de alegerile din 20 august. Sapte suspecti au fost arestati pentru aceasta crima, dar au fost ucisi in inchisoare.

Pe de alta parte, Quito cere predarea fostului vicepresedinte ecuadorian Jorge Glas, vizat de un mandat de arestare pentru delapidare de fonduri publice si care din 17 decembrie s-a refugiat in ambasada Mexicului.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Rares Bogdan: „Cand o sa am eu parul lung, atunci o sa castige PSD-istii la Iasi”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan exclude posibilitatea ca PSD sa castige Consiliul Judetean Iasi, detinut in…

12 minute ago

Beizadeaua Victor Micula a scapat de puscarie, desi a tras cu mitraliera pe un pod din Oradea. Curtea de Apel l-a condamnat cu suspendare

Curtea de Apel Oradea decis sa il condamne la inchisoare cu suspendare pe Victor Micula…

2 ore ago

Un algerian disparut in anii 1990, gasit viu in pivnita unui vecin dupa 27 de ani

Un barbat din Algeria a fost gasit in viata in pivnita vecinului sau, dupa ce…

O oră ago

Accident in Sectorul 3 al Capitalei. Doua persoane au ajuns la spital dupa ce o masina s-a ciocnit cu un tramvai

Doua persoane au ajuns sambata la spital in urma unui accident in Sectorul 3 al…

43 de minute ago

Protest in Peru dupa ce guvernul a asociat transsexualitatea cu o tulburare mintala

Membri ai unor grupuri LGBTQ au manifestat, vineri, in fata Ministerului Sanatatii din Peru, dupa…

4 ore ago