Ambasadoarea Rusiei la Sofia, chemata la MAE bulgar pentru explicatii privind interzicerea studiului limbii bulgare in regiunile ocupate din Ucraina si cazul jurnalistului de investigatii intrat pe lista persoanelor cautate

externe

Ambasadoarea Rusiei la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a fost convocata la Ministerul de Externe bulgar pe 29 decembrie, prima zi lucratoare dupa sarbatori din aceasta tara, a anuntat, marti, BTA, citata de Agerpres.

Convocarea are legatura cu cazul jurnalistului de investigatie bulgar Hristo Grozev, declarat cautat de Ministerul Afacerilor Interne al Federatiei Ruse.

In cadrul reuniunii se va discuta despre interzicerea studiului limbii bulgare in regiunile ocupate din Ucraina de catre Federatia Rusa, despre indepartarea portretelor unor personalitati istorice bulgare, precum si despre includerea lui Hristo Grozev pe o lista federala a persoanelor cautate, a precizat Ministerul Afacerilor Externe.

Grozev a intrat pe lista fost declarat cautat luni, o declaratie a Ministerului rus de Interne precizand ca este cautat pentru incalcarea „unui articol din Codul penal al Federatiei Ruse”.

Potrivit EFE, toate partidele parlamentare, cu exceptia partidului pro-rus Vazrajdane (Renasterea) si a Partidului Socialist, mostenitor al partidului comunist, au cerut ca reprezentanta Moscovei sa raspunda pentru ceea ce ei considera o amenintare la adresa drepturilor si libertatilor civile ale jurnalistului de la Bellingcat, un site specializat in verificarea faptelor si in informatii din surse deschise.

Grozev, in varsta de 53 de ani, a participat la investigatiile care au identificat doi responsabili rusi care ar fi avut legatura cu doborarea, in 2014, a zborului MH17/MAS17 al companiei Malaysian Airlines in estul Ucrainei, care a ucis 298 de persoane.

Postul national de radio din Bulgaria, BNR, aminteste ca, in iulie, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei a anuntat ca Grozev a fost implicat intr-o tentativa de deturnare a unor avioane de vanatoare rusesti, platind bani pilotilor rusi la ordinul ucrainenilor.

Grozev a castigat numeroase premii de jurnalism pentru investigatiile sale din surse deschise privind crimele comise de serviciile rusesti si neaga acuzatiile.

El lucreaza pentru Bellingcat din 2015. Intr-un interviu recent, jurnalistul a afirmat ca dezvaluirile site-ului au fost „cel mai mare cosmar al Kremlinului”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: