Categories: externe

Acesta este Hamtramck, primul oras DOMINAT de musulmani din SUA: „Strigatul imamului a devenit o obisnuinta”

Hamtramck este un mic oras american in al carui Consiliu Local sunt mai multi musulmani decat crestini. Acest lucru a starnit un interes imens in toata tara si a dat prilejul multora sa emita pareri rasiste si xenofobe.

In oras, o temperatura de -20 de grade Celsius este normala pentru acest sezon. Reporterul Deutsche Welle a intrat intr-un local numit Family Donut Shop, unde se vand diverse prajituri, cafea si ceai calde, dar nu si alcool.

Localul apartine unor musulmani, doi frati fiind patronii acestuia. Femeia din spatele tejghelei poarta cunoscutul hijab si prefera sa nu isi spuna numele, nedorind nici sa fie fotografiata. „Mi-e frica de reactiile care pot aparea pe internet”, spune ea, declarand ca se intelege foarte bine cu localnicii.

Hamtramck e un oras mic, dens populat, avand 22.000 de locuitori. Oraselul se gaseste in partea de sud-est a statului Michigan, la granita cu Detroit. Acesta este primul oras american in care musulmanii au majoritatea in Consiliul Local.

Scenarii islamofobe

Acest fapt a atras nemultumirea in multe locuri ale SUA. „Musulmanii preiau controlul asupra Americii”, scria Fox News . „Acestia vor instaura Sharia si vor obliga toate femeile sa poarte hijab”, scriu bloggeri antiislamisti. Altii scriu pe retelele sociale: „Veti vedea ce va asteapta!”. Mai toate mediile conservatoare si islamofobe propun tot felul de scenarii ingrozitoare pentru viitor.

„Noi nu impartasim toate acestea”, spune Monique Bronz, o antreprenoare din zona, in acord cu tanara musulmana amintita mai devreme. „La inceput, am fost putin socata cand, in casa, la miezul noptii, a inceput sa se auda strigatul imamului, dar apoi ne-am obisnuit”, spune Monique.

Din 2004 incoace, centrul islamic din oras are dreptul sa cheme credinciosii la rugaciune prin megafoane. Tanara Monique mai spune ca nu musulmanii sunt vinovati pentru asta, pentru ca bisericiile catolice din oras sunt mai tot timpul goale iar unele chiar se inchid.

„Musulmanii merg la rugaciune, ei dau bani moscheilor lor si isi iau angajamente in fata comunitatii clericale. De moartea culturii noastre crestine nu-i de vina nimeni, in afara de noi insine”, mai spune ea.

Locuitorii mai varstnici ai orasului accepta cu greu schimbarile. Multi dintre patronii de baruri si magazine de bauturi se tem ca isi vor pierde autorizatiile si dreptul de a vinde alcool, pentru ca o lege din Michigan spune ca este interzisa vanzarea alcoolului in apropierea lacasurilor de cult. Desigur, este valabil si pentru lacasurile catolice, dar din acestea nu se mai construiesc, in timp ce moschei apar continuu.

Schimbarea

In anii ’70, 90% din populatia orasului era formata din imigranti polonezi din clasa medie. Astazi, doar 11% dintre locuitorii orasului mai au radacini poloneze. Musulmanii detin deja un procent de 42% din populatie.

Acestia provin din tari preponderent musulmane, precum Bangladesh, Yemen sau Bosnia. Nivelul somajului in oras este printre cele mai ridicate din SUA iar salariile sunt foarte mici. „Casele ieftine ii atrag pe oameni, acestia vin aici cu familiile si vor sa inceapa o noua viata”, spune Mohammed Hassan nascut in Bangladesh.

El a ajuns in SUA in 1994, iar din 2000 locuieste in Hamtramck. De 6 ani, acesta este membru al Consiliului Local.

In 2017, acesta are ambitia de a deveni primul primar musulman din America. „Sansele mele sunt bune”, e convins barbatul. Dupa el, e logic ca in Consiliul Local intra tot mai multi musulmani. „In familiile noastre se nasc mai multi copii, de aceea, in curand, vom fi majoritari”, mai spune el.

Actualul primar al orasului intelege temerile unora, dar spune ca sunt „datori sa gestioneze aceste schimbari”. „Aici nu exista nicio lege Sharia, nu exista frica, cum se vehiculeaza peste tot, desi toate se schimba”, spune primarul. In scolile din oras se vorbesc 27 de limbi diferite, orasul nostru este atat de mic incat suntem datori sa ne intelegem intre noi”, spune ea.

In plus, in oras nu exista cartiere care sa adune in mod compact populatie care provine doar dintr-o anumita tara: cartier cu oameni numai din Bangladesh sau numai din Yemen. Pe de alta parte, aici s-au strans musulmani din toata lumea, din regiuni diferite ale mapamondului. Nu se poate vorbi despre comunitatea musulmana ca o comunitate monolit. Islamul este foarte divers”, incheie primarul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Anghel Liviu

Share
Published by
Anghel Liviu

Recent Posts

Ciolacu, cu Negoita in spate: „PSD este cel mai european partid din Romania”. Negoita este trimis in judecata in trei dosare penale

Premierul Marcel Ciolacu a pretins, joi, de Ziua Europei, ca "Partidul Social Democrat este cel…

6 ore ago

Record negativ: Venezuela ar putea fi prima natiune care isi pierde toti ghetarii

Venezuela ar putea fi prima natiune din istoria moderna care si-a pierdut toti ghetarii dupa…

6 ore ago

Orban, la Timisoara: „Astazi, in Romania nu este o democratie autentica. Suntem condusi de noua nomenclatura si de noua securitate”

Presedintele Partidului Forta Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, joi seara, ca in Romania de astazi…

2 ore ago

Un roman a reusit sa-si faca praf Ferrari-ul intr-un accident intre Turda si Cluj-Napoca

Doi barbati au ajuns la spital si un Ferrari a fost facut praf in urma…

6 ore ago

Zelenski l-a demis pe seful serviciului de protectie si paza dupa ce doi agenti ai acestuia au fost acuzati de complot in vederea asasinarii presedintelui

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis joi pe seful serviciului de protectie, la doua zile…

6 ore ago

Slovenia va recunoaste statul palestinian pana la jumatatea lunii iunie

Guvernul sloven a initiat joi procedura de recunoastere a unui stat palestinian ca forma de…

6 ore ago