„Anatolia s-a deplasat cu cel putin 5 metri in urma cutremurului” – Carlo Doglioni, presedintele Institutului National de Geofizica si Vulcanologie din Italia

externe

Presedintele Institutului National de Geofizica si Vulcanologie, Carlo Doglioni, a declarat pentru ziarul La Repubblica ca, in urma cutremurului din Turcia, „Anatolia s-a deplasat cu 5 metri”.

„Astazi, cu ajutorul satelitilor, putem vedea foarte bine cum se indoaie si se deformeaza scoarta terestra. Se deplaseaza cu o viteza de cativa microni pe zi, cativa milimetri pe an. Apoi vine un moment in care rocile nu mai rezista si se sparg, eliberand intr-o clipa toata energia elastica pe care au acumulat-o in mii de ani”, a explicat Carlo Doglioni pentru La Repubblica.

Anatolia s-a deplasat „cu cel putin 5 metri, avand in vedere dimensiunea faliei care s-a activat”, a adaugat expertul.

„Au existat mai multi kilometri de fractura, 150 la inceput, dupa cutremurul principal din timpul noptii, de magnitudine 7,8. Apoi au fost multe altele, in special cel de 7,5 de la pranz, care a implicat o alta fractura.

Pana la sfarsitul zilei, lungimea rupturii a ajuns probabil la peste 200 km. In zilele urmatoare, satelitii ne vor arata cu exactitate cat de extinsa este suprafata deformata, dar estimam ca suprafata mobilizata de aceasta secventa este de pana la 20.000 de kilometri patrati.

Cu cat este mai extinsa, din pacate, cu atat mai multe pagube sunt. Imaginea pe care ne-o ofera satelitii atunci cand trec pe deasupra unui cutremur este un fel de amprenta digitala a cutremurului. Acesta ne arata deformarea solului, atat pe orizontala, cat si pe verticala”, a subliniat expertul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: