Apa de lux devine o moda printre bogatii lumii

life

Milioane de oameni din intreaga lume nu au apa curata de baut, chiar daca Natiunile Unite au considerat apa un drept fundamental al omului in urma cu mai bine de un deceniu. Cu toate acestea, chiar daca temperaturile extreme seaca dinc e in ce mai mult panzele freatice si fantanile si lasa mai multi oameni insetati, apa de lux a devenit la moda in randul privilegiatilor lumii, care o desface si o gusta ca pe un vin bun, potrivit Ekathimerini.

Apa fina este extrasa din roca vulcanica din Hawaii, din aisbergurile desprinse din cauza topirii ghetarilor din Norvegia sau din picaturile de ceata matinala din Tasmania.

Cele mai rare dintre toate, adesea imbuteliate in sticle de colectie, se vand cu sute de dolari bucata.

Membrii Fine Water Society s-au adunat in aprilie la un hotel elegant din Atena, Grecia, pentru competitia si simpozionul lor international anual de degustare.

Ei discuta despre puritate. Ei invata despre „terroir” (termenul este folosit pentru a descrie modul in care particularitatile unei regiuni – clima, solul, pozitia geografica si traditia – care influenteaza vinul produs aici). Ei compara TDS, adica totalul solidelor dizolvate.

Apele cu TDS scazut sunt mai mult ca apa de ploaie care nu a atins pamantul. Cele cu TDS ridicat – cum ar fi apa minerala Vichy din izvoarele termale din Franta si Catalonia – au un continut mai mare de minerale, care poate include, printre altele, calciu, magneziu, potasiu sau sodiu.

Cateva restaurante din tari precum Spania si Statele Unite au acum meniuri care imbina mancarea cu anumite tipuri de apa de lux. O apa minerala mai indrazneata, de exemplu, ar putea fi sugerata pentru o friptura la gratar. Apa de ploaie mai subtila ar putea fi asociata cu pestele.

Ganesh Iyer, un om de afaceri indian care a lucrat ani de zile in industria bauturilor, a vazut aceasta tendinta. Oamenii erau interesati de alternativele non-alcoolice. Asa ca a studiat pentru a deveni ceea ce este cunoscut sub numele de „somelier de apa”.

Acum este partener la Veen Waters India, o companie care imbuteliaza apa minerala naturala in Bhutan si o transporta in India. Servita in sticle elegante, apa Veen se gaseste in principal in hoteluri si restaurante de lux. Costa 6 dolari sticla, aproximativ o zi de salariu pentru un muncitor indian.

Veniturile Veen au scazut in timpul pandemiei. Insa acum compania exporta aproximativ 20.000 de cutii – sau 240.000 de sticle – de apa in India in fiecare luna. El crede ca pana acum au exploatat doar aproximativ 10% din piata potentiala.

Potrivit Bancii Mondiale, in India lipsa apei este o problema majora. Natiunea din Asia de sud, acum cea mai populata din lume, se numara printre multe tari care au construit centrale uriase pentru desalinizarea apei de mare. Alte tari, inclusiv Singapore, colecteaza si curata apele pluviale si uzate pentru a incerca sa-si rezolve problemele legate de apa. Dar solutii ca acestea sunt incipiente in multe locuri, daca exista.

Acest lucru inseamna ca afacerile cu apa si cei care profita de ea sunt susceptibili sa devina mai controversate. Apa de lux este cu siguranta si o marfa, desi cunoscatorii ei si cei care imbuteliaza vorbesc adesea despre importanta respectarii si conservarii unei resurse din ce in ce mai pretioasa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: