Apocalipsa de la Bahmut. Imagini din cel mai fierbinte loc al razboiului, „fortareata Bahmut” – Video

externe

Imagini terifiante apar tot mai des pe retelele de socializare cu luptele extrem de intense care au loc in preajma orasului Bahmut din Ucraina. Rusia incearca de cateva saptamani sa cucereasca acest oras, insa ucrainenii rezista eroic.

Iata o filmare relevanta privind intensitatea luptelor de la Bahmut.

Ministerul britanic al Apararii (MoD) arata, marti, ca in ultimele 48 de ore luptele din Ucraina au ramas concentrate in orasul Bahmut, din estul tarii, in regiunea Donetk.

Ieri, Volodimir Zelenski a calificat situatia de-a lungul liniei frontului din Donbas drept „dificila si dureroasa”. „Bahmut, Kreminna si alte zone din Donbas … necesita un maxim de forta si concentrare. Ocupantii isi desfasoara toate resursele de care dispun – si acestea sunt resurse considerabile – pentru a face un fel de avans”, a declarat el.

In ultimele luni, Bahmut a devenit o fortareata, scrie Andrei Iermak, seful cancelariei lui Zelenski, pe Atlantic Council.

„Mii de ucraineni se afla in prima linie de lupta pentru libertate. Lupta lor zilnica are loc in noroi pana la genunchi si pe pamant inghetat. Libertatea este aparata centimetru cu centimetru in transee si printre daramaturile unui oras distrus. In prezent, Ucraina isi sacrifica cei mai buni oameni in apararea lumii libere. Acestia platesc cel mai mare pret posibil pentru a proteja existenta natiunii lor si dreptul de a alege un viitor democratic.

Situatia din Bahmut este extrem de dificila. Inainte de razboi, nu am avut ocazia sa il vizitez, dar stiam dupa reputatie ca este un oras extraordinar de vinuri spumante, sare si trandafiri. Jurnalistii, istoricii si artistii locali numesc de mult timp Bahmut unul dintre cele mai pitoresti orase din estul Ucrainei. Pe baza experientei mele recente, cred ca aceste afirmatii sunt subevaluate: magia lui Bahmut este inca evidenta, chiar daca orasul se afla acum in ruine.

Incepand din vara anului 2022, generalii lui Putin si-au concentrat fortele in jurul Bahmut, intr-o incercare disperata de a cuceri orasul. Acesta a devenit un premiu simbolic pentru Kremlin, care depaseste cu mult orice valoare strategica. Ei lanseaza val dupa val de atacuri masive, suferind adesea pierderi catastrofale. In Rusia, soldatii au fost intotdeauna vazuti ca fiind de prisos. Acest lucru ramane valabil si astazi. Dar ei sunt multi si suferim si noi pierderi dureroase.

In ciuda ororilor bataliei, stim ca trebuie sa invingem. Esenta operatiunii noastre defensive nu este doar de a limita eforturile inamicului, ci si de a distruge o parte semnificativa a potentialului sau ofensiv, atat in ceea ce priveste resursele umane, cat si echipamentele. Datorita unei combinatii de eroism cotidian si abilitate militara, aparatorii Ucrainei au reusit sa perturbe planurile inamicului in mod constant in ultimele cateva luni. Rusii nu reusesc sa obtina castiguri strategice. Cu toate acestea, batalia continua. Iar orasul de sare se mentine puternic ca otelul.

(…) Lumea democratica nu isi poate permite sa piarda acest razboi. Daca dictatorul rus Vladimir Putin reuseste in Ucraina, el va purta in mod inevitabil alte razboaie de agresiune. In mod crucial, alti dictatori vor vedea succesul Rusiei ca pe o unda verde pentru propriile lor invazii, aruncand intreaga lume intr-o noua era de instabilitate violenta.

Ceasul lui Bahmut reprezinta linia intai in lupta globala pentru libertate impotriva valului crescand de autoritarism. Sprijinind Ucraina astazi, liderii si societatile occidentale investesc intr-un viitor mai bun”, a scris oficialul ucrainean.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: