Arabia Saudita ar putea recunoaste Israelul daca s-ar rezolva problema palestiniana

externe

Ministrul de externe al Arabiei Saudite a declarat marti ca regatul ar putea recunoaste Israelul daca s-ar ajunge la un acord cuprinzator care sa includa existenta unui stat pentru palestinieni, discutii ambitioase, deoarece razboiul dintre Israel si Hamas nu arata niciun semn de relaxare, potrivit Reuters.

„Suntem de acord ca pacea regionala include pacea pentru Israel, dar asta s-ar putea intampla doar printr-o pace pentru palestinieni printr-un stat palestinian”, a declarat printul Faisal bin Farhan intr-un panel la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Intrebat daca Arabia Saudita va recunoaste atunci Israelul ca parte a unui acord politic mai larg, el a raspuns „Cu siguranta”.

Printul Faisal a spus ca asigurarea pacii regionale prin crearea unui stat palestinian este „ceva la care am lucrat intr-adevar cu administratia americana si este mai relevant in contextul Gaza”.

Asigurarea unui acord cu Arabia Saudita ar fi marele premiu pentru Israel dupa ce a stabilit legaturi diplomatice cu Emiratele Arabe Unite, Bahrain si Maroc si ar putea transforma geopolitica Orientului Mijlociu.

Regatul musulman sunit, cea mai puternica tara din lumea araba si care gazduieste cele mai sacre locuri ale islamului, are o influenta religioasa considerabila pe tot globul.

Dupa izbucnirea razboiului din octombrie anul trecut intre Israel si gruparea militanta palestiniana Hamas, care conduce Gaza, Arabia Saudita a inghetat planurile sustinute de SUA pentru ca regatul sa normalizeze legaturile cu Israelul, intr-o reordonare rapida a a prioritatilor sale diplomatice, au declarat doua surse familiarizate cu chestiunea.

Cele doua surse au declarat pentru Reuters ca vor exista oarecare intarzieri in discutiile sustinute de SUA privind normalizarea legaturilor saudito-israeliene.

Inainte de 7 octombrie, cand luptatorii Hamas au lansat un atac asupra sudului Israelului, atat liderii israelieni, cat si liderii sauditi au semnalat ca se indreapta catre stabilirea unor relatii diplomatice care ar fi putut remodela Orientul Mijlociu.

Palestinienii vor un stat in teritoriile cucerite de Israel intr-un razboi din 1967, cu Ierusalimul de Est drept capitala. Negocierile cu Israelul, sustinute de SUA, pentru atingerea acestui obiectiv au stagnat in urma cu mai bine de un deceniu.

Printre obstacole s-au numarat coloniile israeliene pe pamantului ocupat si cearta dintre autoritatile palestiniene sustinute de Occident si islamistii Hamas care resping coexistenta cu Israelul.

„Exista o cale catre un viitor mult mai bun pentru regiune, pentru palestinieni si pentru Israel, aceasta este pacea si suntem pe deplin angajati in acest sens. O incetare a focului din toate partile ar trebui sa fie un punct de plecare pentru o pace durabila permanenta, care se poate intampla numai prin justitie pentru poporul palestinian”, a spus Printul Faisal.

Guvernul de dreapta al Israelului a minimizat perspectiva de a face concesii semnificative palestinienilor ca parte a oricarui potential acord de normalizare cu Arabia Saudita.

Razboiul din Gaza a inceput cand militantii Hamas au navalit in sudul Israelului pe 7 octombrie, ucigand 1.200 de oameni si luand 240 de ostatici. Israelul spune ca mai mult de 130 au ramas in captivitate.

Israelul a raspuns atacului Hamas printr-un asediu, un bombardament si o invazie terestra a Fasiei Gaza care au devastat micul teritoriu de coasta si au ucis, spun oficialii palestinieni din domeniul sanatatii, peste 24.000 de oameni.

Razboiul a starnit temeri privind instabilitate regionala mai larga. Organizatia Hezbollah din Liban, sustinuta de Iran, a avut frecvent ciocniri cu Israelul la granita, in timp ce militiile pro-iraniene au atacat tinte americane in Irak.

Atacurile houthilor aliniati cu Iranul din Yemen au perturbat transportul in Marea Rosie. Rebelii spun ca nu se vor opri pana cand Israelul nu va opri bombardarea Fasiei Gaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: