Arafat acuza fake news-urile de la Romania TV privind Crevedia: „Au fost manipulari in spatiul public”

news

Secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat a prezentat, duminica, filmul interventiei pompierilor in cazul exploziei de la Crevedia. El a vorbit despre „manipulari in spatiul public”, in timp ce postul de propaganda al PSD, Romania TV, duce a campanie agresiva impotriva sa.

„La 18,48, ISU Dambovita a fost anuntat prin 112 despre faptul ca in Crevedia a fost o explozie urmata de incendiu la o locuinta. (…) La 19,06 – prima sosire. La 19,06 ajung la locul interventiei primele echipaje de la ISUB-IF, Detasamentul Buftea, cu doua autospeciale de apa si spuma si un echipaj de prim ajutor”, a spus Arafat.

Potrivit acestuia, unul dintre hidrantii de la fata locului nu avea presiune.

„Motiv pentru care alimentarea cu apa se facea prin naveta, cum se spune. Adica, marile masini care alimentau masinile mai mici mai plecau si alimentau pe zona dinspre Bucuresti, mergeau catre Dambovita, alimentau la Academia ‘Titi Aur’ si se intorceau pentru alimentarea masinilor. Este o problema cu care ne confruntam cu ea permanent: gasirea hidrantilor si care sa fie si sub presiune”, a explicat secretarul de stat.

El a amintit ca pe 30 iulie 2020, in urma primirii unei sesizari, ISU Dambovita a executat un control inopinat la Crevedia, fiind constatata reamplasarea dispozitivelor in cadrul amplasamentului de la statia GPL, ceea ce inseamna ca „nu mai respectau regula initiala” dupa care a fost autorizata statia.

„In consecinta, ISU Dambovita constata pierderea valabilitatii autorizatiei de securitate la incendiu. (…) Totodata, au descoperit in neregula o pompa neomologata si existenta pe amplasament a unei statii de incinta pentru alimentarea cu motorina a autovehiculelor proprii care prezenta scurgeri de carburant. Pentru asta a dat amenda de 10.000 de lei. Pe 31 iulie au fost notificate Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Dambovita si Institutia Prefectului Judetului Dambovita. Si au fost instiintate Inspectoratul Judetean in Constructii, Consiliul Judetean, Agentia pentru Protectia Mediului, IGSU si Primaria Crevedia”, a aratat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, pe 28 septembrie 2020 a fost executat un nou control inopinat la obiectivul respectiv, fiind constatat faptul ca inca functioneaza.

„Se constata fapta contraventionala, fiind functional fara autorizatie la incendiu si aplica o amenda de 30.000 de lei. Totodata, se constata pe amplasament un rezervor de cisterna neomologat din care se transfaza GPL si se aplica inca o amenda de 10.000 de lei. La al doilea control – 40.000 de lei. In 30 septembrie 2020, prin hotararea Adunarii Generale a Asociatilor (firmei care detinea statia GPL – n.r.), s-a decis inchiderea punctului de lucru in localitatea Crevedia. In 13.10.2020, operatorul economic notifica ISU Dambovita cu privire la faptul ca punctul de lucru din Crevedia a fost inchis”, a spus secretarul de stat, citat de Agerpres.

Arafat a adus la conferinta de presa si un pompier echipat in costum de interventie: „Sper ca am clarificat: dotam pompierii nostri, avem grija de ei”.

„In ultimii 6 ani au fost achizitionate peste 120.000 de articole – casti, combinezoane. Casca e facuta sa protejeze, nicaieri nu scrie ca trebuie sa arate bine pe afara. Nu avem niciun pompier cu arsuri la cap si scalp, unde au avut castile.

Pompierii care au arsuri la maini nu au purtat manusi, nu e din lipsa de dotare. Sper ca am clarificat: dotam pompierii nostri, avem grija de ei.

Da, s-au detriorat niste casti. 18 casti. Toate respecta standardele europene, deterioarea este pe exterior, ele au protejat oamenii”, a spus Arafat.

„Permanent s-a actionat pentru dispersarea gazului din zona, evitand astfel acumularea gazului in zona de eveniment si asta este printr-o perdea de apa si racirea permanenta pentru a compensa caldura radiata de focarele existente si a reduce temperatura cisternelor. Cel putin aici, actiunile de racire permanenta a cisternelor au permis evacuarea si luarea masurilor de instalare, inclusiv a robotilor si retragerea unei parti a pompierilor din imediata apropiere a cisternelor si au cumparat, din punctul nostru de vedere, timp pentru aceste masuri. Altfel puteam sa vedem, probabil, a doua explozie si mai devreme, poate si mult mai mare, daca implica si alte cisterne”, a explicat Arafat.

Arafat a mentionat masurile luate de reprezentantii ISU ajunsi la fata locului, precizand ca „s-a adoptat o tactica defensiva”.

„Scopul nu era stingerea incendiului de la cisterna, s-a explicat ca nu asta era scopul, ci scopul era racirea si oprirea raspandirii. Mai multe detalii de ce nu trebuia sa fie stins incendiul de la cisterna o sa explice dansii, pentru ca era riscul raspandirii gazului, sa scape, pentru ca era un gaz mai greu si dupa care sa produca alte evenimente. (…) Asa ca aici abordarea era defensiva, nu ofensiva si asta e decizia pe care o iau pompierii la fata locului, la nivelul comenzii interventei”, a adaugat Raed Arafat.

El a precizat ca a ajuns la locul interventiei la ora 20,04.

„Cand am ajuns acolo, ca si comandant al actiunii, dispozitivul era stabilit, oamenii erau stabiliti, deja trecuse aproape o ora de la interventie si activitatea era in desfasurare, de la evacuare la racire. Toate aceste aspecte erau stabilite de pompieri. N-a venit doctorul Arafat, cum am auzit, care este medic civil si a dat dispozitii cum sa stinga incendiul. Asta nu se face, dar am vrut sa subliniez acest lucru ca sa inteleaga toata lumea aceste aspecte si sa inteleaga ca, aici, coordonarea, conducerea interventiei se fac in comun si impreuna cu toti colegii care sunt la fata locului”, a mai explicat Raed Arafat.

A insistat, la sosire, pentru trimiterea cat mai rapida a robotilor si retragerea pompierilor aflati in vecinatatea cisternelor.

„La doua aspecte am insistat la sosire: trimiterea cat mai rapida a robotilor si retragerea pompierilor care sunt in imediata vecinatate a cisternelor, lucru care s-a facut inainte de a doua explozie, intrand chiar trei roboti”, a spus Arafat, mentionand ca a insistat si pentru evacuarea civililor care incercau sa patrunda in zona.

Daca nu se intervenea cu robotii cat mai rapid, a aratat seful DSU, ar fi fost cateva zeci de civili raniti, dar si mai multi pompieri raniti in cazul in care acestia nu erau retrasi.

Arafat a acuzat „neintelegeri a termenilor tehnici” si „manipulari in spatiul public” privind rolul celor care au intervenit la fata locului si a prezentat prevederi din lege. Potrivit acestuia, comandantul actiunii coordoneaza fortele de interventie stabilite pentru inlaturarea consecintelor situatiei de urgenta, nu conduce interventia in focare.

„Nu spun ca a fost totul perfect, dar in astfel de situatii trebuie analizat totul, inainte de a critica”, a adaugat Arafat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: