Arestarea unui doctor de catre securistii lui Lukasenko declanseaza un protest fara precent. Zeci de medici sunt alaturi de colegul lor

externe

Autoritatile din Belarus l-au arestat pe un doctor care a dat publicitatii faptul ca un protestatar a fost batut pana la moarte de catre fortele de securitate ale lui Lukasenko. Autoritatile sustin ca protestatarul era in stare de ebrietate si s-a batut cu un alt protestatar.

Protetatarul, al carui nume este Roman Bondarenko, a fost batut de fortele de securitate din Minsk. El a fost adus la spitalul de urgenta in stare grava, autoritatile afirmand a murit de la intoxicatie cu alcool, dupa ce s-ar fi batut cu un alt protestatar.

Doctorul care l-a ingrijit a fost arestat pentru “incalcarea secretului medical”, dupa ce au aparut documente medicale conform carora Bodnarenko avea alcoolemie zero. Oamenii lui Lukasenko au perchezitionat casa doctorului, i-au hartuit familia si i-au confiscat electronicele, chiar si mobilul nevestei, si ea tot medic.

Revoltati, colegii doctorului au organizat marti o actiune de protest in spital, ei postandu-se cu bratele ridicate pe pereti. Ei tin lipite de pereti coli de hartie pe care este scris”0%”.

Bondarenko a murit pe 11 noiembrie dupa ce s-a opus ca fortele de ordine sa inlature simboluri ale protestelor anti-Lukasenko. El a fost atacat si batut salbatic. In locul in care a murit, sute de protestatari au adus apoi flori si lumanari.

Alexander Lukasenko a declarat ulterior ca astfel de simboluri dedicate protestatarilor sunt un „pas catre razboiul civil”.

Mai mult despre:

Comentarii: