Argentina si-a exprimat nemultumirea fata de vizita ministrului de Externe britanic, David Cameron, in Insulele Falkland

externe

Argentina, nemultumire, vizita, David Cameron, Insulele Falkland

Ministrul argentinian de externe Diana Mondino i-a comunicat miercuri omologului sau britanic David Cameron nemultumirea produsa de recenta sa vizita in Insulele Falkland (Malvine), asupra careia tara sud-americana isi revendica suveranitatea, transmite AFP, citata de Agerpres.

In marja reuniunii G20, la Rio de Janeiro, Diana Mondino i-a comunicat omologului britanic, care a vizitat arhipelagul luni,”nemultumirea fata de declaratiile sale si de vizita sa in Insulele Falkland” si „a reafirmat drepturile de suveranitate ale Republicii Argentina” asupra teritoriului, a declarat guvernul argentinian intr-un comunicat.

In timpul vizitei pe acest teritoriu din Atlanticul de Sud, David Cameron si-a exprimat speranta ca locuitorii sai sa doreasca sa ramana „pentru totdeauna” sub administratia britanica.

Cei doi ministri de externe „au recunoscut existenta unui dezacord”, pe care Argentina este dispusa sa il rezolve „in conformitate cu mandatul comunitatii internationale”, adauga comunicatul publicat de Buenos Aires.

Dupa intalnire, sefa diplomatiei argentiniene a postat pe X o fotografie in care apare alaturi de David Cameron si sub care scrie: „Punand lucrurile la locul lor”.

Un purtator de cuvant al guvernului britanic a declarat, dupa intalnire, ca David Cameron „a reiterat sprijinul continuu al Regatului Unit pentru dreptul la autodeterminare al locuitorilor din Insulele Falkland”. Cu toate acestea, el a subliniat ca acest lucru „nu va impiedica cooperarea in domenii care ar fi reciproc avantajoase” pentru ambele tari.

„Suntem nerabdatori sa intram intr-o noua era a relatiilor dintre Argentina si Regatul Unit”, a scris David Cameron pe X in urma intalnirii.

Situate la 400 de kilometri de coasta argentiniana si la aproape 13.000 de kilometri de Regatul Unit, teritoriile insulelor Falkland au fost disputate de Londra si Buenos Aires in timpul unui conflict fulger din 1982, care a facut peste 900 de morti de ambele parti in 74 de zile. Insulele au ramas sub controlul britanic, iar Londra sustine ca aproape toti cei 2.000 de locuitori au fost de acord sa ramana sub control britanic in timpul unui referendum organizat in 2013. Insa noul presedinte al Argentinei, Javier Milei, si-a anuntat recent intentia de a „recupera” Malvinele intr-o maniera „diplomatica”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: