Categories: analize

Armistitiu in Siria: RUSIA si-a impus regulile, si-a consolidat pozitia. Ce urmeaza de acum incolo?

Acordul de pace pentru Siria nu este surprinzator: acesta arata ca balanta fortelor regionale s-a schimbat in favoarea Rusiei.

Deocamdata e greu de spus cine va avea de castigat in urma armistitiului din Siria. Se pare ca toate partile sunt interesate de incetarea focului, momentan. Unul dintre motivele pentru care Moscova si Damasc au fost de acord cu incetarea focului este reprezentat de alegerile parlamentare care bat la usa si care se vor desfasura in aprilie, conform dorintei lui Bashar al-Assad.

Aceste alegeri ii sunt necesare lui Assad pentru a-si demonstra legitimitatea sau macar sa dea iluzia unei legitimitati. Insa, pentru a avea loc alegeri, trebuie sa inceteze focul. Adaugam ca, in prima zi de armistitiu, 180 de oameni au fost ucisi in Siria.

O situatie asemanatoare am intalnit in cazul estului Ucrainei, caruia i se pecetluise soarta in toamna lui 2014, in urma acordului de la Minsk. Acolo, de asemenea, s-a negociat incetarea focului iar, o luna si jumatate mai tarziu, separatistii prorusi organizau propriile alegeri, scrie jurnalistul Roman Goncharenko pentru Deutsche Welle.

Dupa aceea, razboiul s-a reluat. In ceea ce priveste situatia umanitara, incetarea focului in Siria va permite organizatiilor umanitare internationale sa intre in orasele asediate. Oamenii de aici vor avea sansa sa le paraseasca, sa fuga din zonele de conflict.

Pentru Rusia, participarea la razboiul sirian se pare ca a fost un succes. Rusia a impiedicat infrangerea armatei lui Assad, cimentandu-si propria pozitie in zona. In afara de asta, Rusia a reusit sa se reintoarca pe scena internationala, sa impuna Occidentului regulile sale si sa arate lumii slabiciunile SUA.

Pentru ca, intial, acesta a fost telul Rusiei: sa discute cu SUA despre viitorul Siriei de pe pozitii egale. Moscova si-a atins telul. E drept ca Vestul cere in continuare demisia lui Asasad dar, deja, nu o mai face atat de vehement ca altadata. Balanta fortelor regionale, in mod evident, se inclina in favoarea Rusiei.

Este devreme sa spunem ca Rusia domina Orientul Mijlociu. Cu acest armistitiu, razboiul nu se va opri, pentru ca niciuna dintre partile combatante nu si-a atins propriul tel. Exista o sansa ca luptele sa inceteze pentru o vreme, dar sa reizbucneasca dupa.

Damasc, Rusia si aliatii lor din regiune nu vor renunta, cu siguranta, pana cand nu vor lichida definitiv opozitia. Aceasta, la randul ei, nu are de gand sa cedeze, iar lupta impotriva Statului Islamic nu are de gand s-o intrerupa nimeni. Asa ca, finalul conflictului este inca departe.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Anghel Liviu

Share
Published by
Anghel Liviu

Recent Posts

Rusia: Sef de grupare mafiota, eliberat pentru a lupta in Ucraina. „Nu ma vor lua prizonier. Chiar daca raman fara gloante, voi continua sa lupt cu dintii”

Un cunoscut lider rus al crimei organizate a parasit colonia penitenciara in care isi ispasea…

O oră ago

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, de pe data de 9 iunie, va avea loc o…

4 ore ago

Amendat cu 9000 de dolari, inculpatul Donald Trump risca si inchisoarea. Judecatorul il acuza de ofensa adusa juratilor si martorilor

Judecatorul Juan Merchan, care prezideaza procesul penal de la New York al lui Donald Trump…

17 minute ago

Iohannis a promulgat legea, alegerile prezidentiale vor avea loc cu trei luni inainte ca presedintele sa-si finalizeze mandatul

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea care stabileste ca alegerile pentru presedintele Romaniei pot…

42 de minute ago

O noua tragedie stupida in Romania. O fetita de 4 ani si bunica ei au murit dupa ce ar fi consumat peste stricat

O fetita de 4 ani si bunica ei au murit, luni, in Calarasi dupa ce…

3 ore ago

Iohannis a depus cerere de pensionare, postul sau de profesor de fizica la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” devine vacant

Klaus Iohannis a depus cerere de pensionare din postul de profesor. Astfel, catedra de profesor…

2 ore ago