externe

„Articolul 7”. Bruxelles-ul vrea sa inchida procedura punitiva impotriva Poloniei privind statul de drept

Comisia Europeana a anuntat ca face primii pasi pentru a inchide procedura articolului 7 impotriva Poloniei, relateaza Euronews.

Supravegherea speciala este in curs de desfasurare din 2017 din cauza incalcarilor sistematice ale valorilor fundamentale ale acestei tari si a erodarii continue a independentei judiciare. Ca urmare, Polonia a fost obligata sa se prezinte la audieri regulate in fata celorlalte state membre si sa dea socoteala pentru progresul – sau regresul – sau in domeniu.

Doar Polonia si Ungaria au facut vreodata obiectul articolului 7.

Anuntul, facut pe neasteptate luni, stabileste ca nu mai exista un „risc clar de incalcare grava a statului de drept in Polonia”.

Cu toate acestea, decizia are nevoie de validarea statelor membre inainte ca textul juridic care a activat procedura in 2017 sa poata fi retras in mod oficial. O reuniune a ministrilor afacerilor europene este programata pentru sfarsitul acestei luni, ceea ce sugereaza ca concluzia va sosi in curand.

„Astazi, marcheaza un nou capitol pentru Polonia”, a declarat Ursula von der Leyen, presedintele Comisiei Europene. „Este rezultatul muncii lor asidue si a eforturilor lor hotarate de reforma”, a mai spus ea.

Acest progres reprezinta o victorie politica pentru premierul Donald Tusk, care, la preluarea mandatului anul trecut, a facut din resetarea relatiilor Varsovia-Bruxelles o prioritate de top a executivului sau pro-european.

Guvernul lui Tusk a prezentat la jumatatea lunii februarie un „plan de actiune” format din noua proiecte de lege special concepute pentru a restabili independenta judiciara, de la cel mai inalt tribunal al tarii pana la cele mai obisnuite instante. De asemenea, acesta si-a luat angajamentul de a se conforma hotararilor Curtii Europene de Justitie (CEJ) si de a respecta primatul legislatiei UE.

Deschiderea a dat roade rapid: la sfarsitul lunii februarie, Comisia a deblocat 137 de miliarde de euro din fondurile de redresare si de coeziune care fusesera refuzate Poloniei din cauza regresului sau democratic si a lipsei de garantii judiciare pentru a proteja finantele blocului.

In aprilie, Varsovia a primit prima plata de 6,3 miliarde de euro sub forma de subventii si imprumuturi.

Totusi, „planul de actiune” vizeaza mai mult decat castigurile financiare: scopul sau final a fost de a pune capat articolului 7 si de a scuti Polonia de reputatia proasta care il insoteste.

Ministrul justitiei, Adam Bodnar, care a fost varful de lance al efortului concentrat, a dorit ca anuntul sa coincida cu cea de-a 20-a aderare a tarii, la 1 mai. Bodnar a recunoscut, de asemenea, ca restaurarea este o munca in curs de desfasurare si ca mai sunt multe de facut in ceea ce priveste legislatia.

Conflictul a inceput dupa ce Lege si Justitie (PiS), un partid eurosceptic de dreapta dura, a ajuns la putere in 2015 si a introdus reforme radicale care au reorganizat structura instantelor, au redus mandatul judecatorilor in functie si au promovat persoane numite in functie favorabile partidului.

Comisia a luptat din rasputeri impotriva acestei revizuiri, care, in opinia sa, a afectat grav independenta judiciara a Poloniei, a impiedicat aplicarea corecta a legislatiei europene, a lasat investitorii neprotejati si a pus in pericol cooperarea cu alte state membre.

In decembrie 2017, Bruxellesul a stabilit ca exista un „risc clar de incalcare grava a statului de drept” in aceasta tara si a declansat articolul 7, o optiune radicala care, in ultima sa etapa, poate duce la suspendarea drepturilor de vot. (Acest lucru, insa, nu s-a intamplat niciodata).

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Regele Charles al III-lea va participa la ceremoniile prilejuite de aniversarea a 80 de ani de la „Ziua Z”, in Franta

Regele Charles al III-lea intentioneaza sa calatoreasca, luna viitoare, in Franta pentru ceremoniile care vor…

17 minute ago

Rusii folosesc prizonierii din Vovchansk, Harkov, ca „scuturi umane”, spun oficialii ucraineni. „Au existat si executii de civili”

Fortele rusesti au capturat zeci de civili in orasul de frontiera Vovchansk, a declarat un…

O oră ago

„Escroc”, „ratat”. Trump si Biden isi duc campaniile prezidentiale la limita de jos a limbajului

Donald Trump l-a calificat din nou pe Joe Biden drept un „escroc", sambata, in Texas,…

2 ore ago

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

20 de ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

20 de ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

20 de ore ago