Categories: life

Astazi este VINERI 13. Ce nu trebuie sa faci pentru a scapa de GHINION

Traind intr-o perioada in care multa lume se teme de ghinionul din ziua de vineri 13, ne vine greu sa credem ca o astfel de superstitie, adanc inradacinata si care pare sa existe de cand lumea, a luat nastere abia in secolul al XX-lea.

Se pare ca aceasta superstitie are la baza mai multe evenimente din mitologie si istorie: alungarea din Rai a lui Adam si a Evei, pornirea potopului lui Noe si crucificarea lui Hristos, toate au avut loc in zile de vineri. Mai mult, sfarsitul cavalerilor templieri a venit intr-o zi de vineri 13. Cu toate acestea specialistii spun ca oamenii nu au facut legatura intre vineri si ziua de 13 decat la sfarsitul secolului al XIX-lea – inceputul celui de-al XX-lea, scrie Descopera.
In secolul al XVII-lea se credea ca nu este bine ca la masa sa fie asezate 13 persoane, dar abia trei veacuri mai tarziu oamenii incep sa faca legatura intre ziua de vineri si numarul 13.

La fel ca teama de numarul 13, se pare ca si cea legata de ziua de vineri porneste tot de la scrierile din Noul Testament. In anul 1852, in publicatia periodica Notes and Queries se scria „Vinerea este considerata o zi care aduce ghinion, fiind ziua Crucificarii, si la fel de nenorocos este si numarul 13, care este asociat cu Cina cea de Taina”.

La inceputul anului 1887, sub conducerea lui David McAdam, judecator la curtea oraseneasca, Thirteen Club (Clubul Treisprezece) isi propune sa „refaca reputatia” zilei de vineri. Membrii clubului erau convinsi ca ziua de vineri a inceput sa fie perceputa ca aducatoare de ghinion din cauza executiilor care se tineau doar in aceasta zi. Prin urmare, acesti au decis sa isi foloseasca influenta pe care o aveau in justitie pentru a-i convinge pe judecatori sa stabileasca executii in oricare alta zi a saptamanii. De asemenea, judecatorii care imbratisau propunerea erau invitatii de onoare ai cinelor organizate de Thirteen Club.

Stradaniile celor din cadrul Thirteen Club pentru a inlatura superstitia legata de ziua de vineri au mers chiar mai departe. Acestia au propus ca sambata, programul de lucru sa fie mai scurt, motivand ca astfel oamenii din clasa mijlocie vor putea sa se pregateasca mai bine pentru slujba religioasa de duminica. In mai 1887, in statul New York, a fost promulgata o lege prin care sambata era declarata zi cu program de lucru scurt. Totusi, prevederea se aplica doar bancherilor si functionarilor publici. In lunile ce au urmat, membrii Thirteen Club au continuat sa faca lobby pentru ca si muncitorii sa se poata bucura de dupa-amiaza de sambata, la fel ca restul lumii.

Cu toate acestea, obtinerea unei sambete pe jumatate libera nu reprezenta, de fapt, telul celor de la Thirteen Club. Ei doreau ca sambata sa devina, oficial, o zi in care nu se munceste pentru ca vinerea sa fie ultima zi de munca din saptamana. In acest fel, oamenii s-ar fi bucurat de venirea zilei de vineri si ar fi uitat superstitia atribuita acestei zile.

Superstitii despre Vineri 13

Daca un copil sa naste intr-o zi de vineri 13, nu va avea noroc niciodata.

Un om nascut intr-o zi de vineri 13 va muri tanar.

Un copil nascut intr-o zi de vineri 13 va avea mereu ghinion, dar o parte din aceasta nefericire va fi inlaturata daca ziua nasterii lui va fi tainuita.

Un copil nascut intr-o zi de vineri 13 nu va avea noroc decat dupa ce toti cei care ii stiu adevarata data a nasterii vor muri.

Un copil nascut intr-o zi de vineri 13 va trebui sa poarte cu el un picior de iepure de la un iepure ucis la miezul noptii de un fermier sasiu. Daca copilul va pierde piciorul de iepure, va muri.

Daca o femeie isi serbeaza ziua intr-o zi de vineri 13, in mai putin de un an se va casatori si va avea un copil.

Este de rau augur sa te casatoresti intr-o zi de vineri 13.

Daca un cortegiu funerar taie calea unui om intr-o zi de vineri 13, atunci persoana in cauza va fi condamnata la moarte.

Cine iese din casa in noaptea de vineri 13 va avea convulsii.

Daca 13 persoane stau la o masa pe data de vineri 13, una dintre ele se va imbolnavi grav.

Nu purta negru in ziua de vineri 13, sau in scurt timp vei purta doliu.

Nu te tunde in ziua de vineri 13, sau cineva din familia ta va muri.

Nu te muta in casa noua intr-o zi de vineri 13, vei avea ghinion.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

6 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

6 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

6 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

6 ore ago