Atacuri aeriene in Gaza dupa ce politia israeliana a atacat moscheea Al-Aqsa

externe

Politia israeliana a intrat in complexul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, miercuri dimineata, unde au avut loc ciocniri cu credinciosii, in ceea ce politia a spus ca este un raspuns la revoltele care au declansat o reactie furioasa in Cisiordania si atacuri transfrontaliere in Gaza, potrivit Reuters.

Incidentul, in timpul lunii sfinte musulmane a Ramadanului si in ajunul Pastelui evreiesc, a avut loc pe fondul temerilor ca tensiunile acumulate in timpul unui an de escaladare a violentei ar putea exploda la moscheea Al-Aqsa, unde ciocnirile din 2021 au declansat un razboi de 10 zile cu Gaza.

Peste noapte, cel putin noua rachete au fost lansate din Gaza, determinand atacuri aeriene din partea Israelului, care au lovit tabere de antrenament Hamas, declansand explozii.

Martorii au spus ca tancurile israeliene au bombardat si pozitiile Hamas de-a lungul gardului de granita din partea de sud a Fasiei Gaza.

Semiluna Rosie Palestiniana a declarat ca 12 palestinieni au fost raniti dupa ce au fost impuscati cu gloante cu varf de cauciuc si au fost batuti in confruntarile cu politia israeliana. Organizatia a adaugat ca fortele israeliene ii impiedica pe medici sa ajunga in zona.

„In curtea din partea de est a complexului, politia a tras cu gaze lacrimogene si grenade asomatoare, a fost o scena pe care nu o pot descrie”, a spus Fahmi Abbas, care se ruga la moschee. „Apoi au intrat peste ei si au inceput sa-i bata pe toti. Au arestat oameni si i-au pus pe tineri cu fata in jos la pamant, in timp ce ei continuau sa-i bata”.

Politia israeliana a declarat ca fortele de securitate au fost fortate sa intre in complex dupa ce „agitatori mascati” s-au inchis in interiorul moscheii cu artificii, bastoane si pietre, adaugand ca un politist a fost ranit la picior.

Mii de credinciosi si-au petrecut noaptea in complexul moscheii, pe fondul temerilor privind posibile ciocniri cu vizitatorii evrei ai sitului, pe care il venereaza drept Muntele Templului, locul celor doua temple antice ale iudaismului.

Videoclipurile care circulau pe retelele de socializare, pe care Reuters nu le-a putut verifica imediat, au aratat focuri de artificii si politistii batand oameni in interiorul moscheii.

Avocatul palestinian Firas al-Jbrini a declarat ca politia a arestat aproximativ 500 de persoane care au fost duse la audieri.

Incidentul a atras o reactie puternica din partea tarilor arabe. Iordania si Egiptul, ambele implicate in eforturile recente sustinute de SUA de a reduce tensiunile dintre Israel si palestinieni, au emis declaratii separate in care condamna ferm incidentul, in timp ce Arabia Saudita, cu care Israelul spera sa normalizeze legaturile, a declarat ca „asaltarea” moscheii Al-Aqsa de catre Israel a subminat eforturile de pace.

Conducerea palestiniana a condamnat atacurile Israelului asupra credinciosilor, pe care le-a descris drept o crima.

„Avertizam ocupatia impotriva trecerii liniei rosii in locurile sfinte, ceea ce va duce la o mare explozie”, a declarat Nabil Abu Rudeineh, purtatorul de cuvant al presedintelui palestinian Mahmoud Abbas.

Armata israeliana a declarat ca un soldat a fost ranit in timpul ciocnirilor cu palestinienii din orasul Beit Ummar din Cisiordania.

In ultimul an, fortele israeliene au facut mii de arestari in Cisiordania si au ucis peste 250 de palestinieni, in timp ce peste 40 de israelieni si trei ucraineni au murit in atacurile palestiniene.

Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, inclusiv Orasul Vechi unde se afla moscheea Al-Aqsa, intr-un razboi din 1967 si l-a anexat ulterior intr-o miscare nerecunoscuta international. Ea considera Ierusalimul drept capitala sa eterna si indivizibila.

Palestinienii vor Ierusalimul de Est drept capitala unui stat independent pe care il cauta in Cisiordania si Gaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: