Atacuri publice intre liderii turc si israelian: Erdogan spune ca Netanyahu este mai rau decat Hitler, iar Israelul conduce „lagare naziste”. Netanyahu afirma ca Erdogan este ultima persoana care poate da altora lectii de moralitate

externe

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a criticat miercuri pe presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, afirmand ca Erdogan, care este acuzat de comiterea unui genocid impotriva kurzilor si de intemnitare a jurnalistilor, este ultima persoana care poate da altora lectii de moralitate, potrivit The Times of Israel.

Vorbind la un eveniment la Ankara, Erdogan a afirmat, miercuri mai devreme, ca nu exista nicio diferenta intre ceea ce a facut Netanyahu in Gaza si ceea ce a facut Hitler, facand o paralela intre actiunile israeliene in Gaza si tratamentul nazistilor fata de evrei.

„In ce fel esti diferit de Hitler?… Ce face Netanyahu nu este mai putin decat ceea ce a facut Hitler, nu”, a declarat presedintele turc.
Schimbul de acuzatii a reprezentat o revenire pentru cei doi lideri, a caror istorie lunga de atacuri publice unul asupra celuilalt a scazut in ultima vreme, pe masura ce Ierusalimul si Ankara si-au imbunatatit relatiile, dar destinderea se pare ca s-a prabusit din cauza razboiului Israel-Hamas.

In timpul unui discurs de deschidere la o ceremonie de premiere din capitala Turciei, Erdogan a spus ca sacrificarea sistematica a 6 milioane de evrei in Holocaust nu a fost la fel de rea ca razboiul Israelului cu Hamas in Gaza si a comparat tratamentul aplicat de Israel palestinienilor din Fasie cu cel al evreilor adunati in lagare de concentrare.

„Am vazut taberele naziste din Israel. Cum se intampla asta? Obisnuiau sa vorbeasca despre Hitler, dar cu ce esti diferit de Hitler?” a intrebat el. Este chiar mai rau decat Hitler”, a adaugat el in aplauze zgomotoase. „Ceea ce face Netanyahu nu este mai putin decat ceea ce a facut Hitler”. „Hitler nu era la fel de bogat ca [Netanyahu]”, a continuat Erdogan dupa o scurta pauza. „El este mai bogat decat Hitler. El primeste sprijin din partea Occidentului, primeste sprijin din partea SUA si, cu tot acest sprijin, au fost ucisi 20.000 de locuitori din Gaza”.

Raspunzand comentariilor lui Erdogan de miercuri dupa-amiaza, Netanyahu i-a spus liderului turc sa nu dea lectii de moralitate. „Erdogan, care comite un genocid impotriva kurzilor, care detine un record mondial pentru intemnitarea jurnalistilor care se opun guvernarii sale, este ultimul care ne poate predica moralitatea”, a spus el. „IDF este cea mai morala armata din lume, care lupta impotriva si elimina cea mai urata si cruda organizatie terorista din lume: Hamas-ISIS, care a comis crime impotriva umanitatii si pe care Erdogan o lauda si o gazduieste”, a adaugat Netanyahu.

Razboiul din Gaza a fost declansat de atacul terorist din 7 octombrie in sudul Israelului, cand militanti Hamas au patruns in tara pe uscat, aer si mare, ucigand aproximativ 1.200 de oameni, majoritatea civili, si capturand aproximativ 240 de persoane. Ca raspuns la atacul mortal, Israelul a lansat o campanie aeriana si o operatiune terestra ulterioara, jurand ca va distruge Hamas si va pune capat guvernarii sale de 16 ani in Fasia Gaza.

Ministerul Sanatatii din Fasia Gaza, condus de Hamas, sustine ca peste 20.000 de oameni au fost ucisi din 7 octombrie, o cifra neverificata, care nu face diferenta intre civili si luptatori. Israelul spune ca a ucis aproximativ 8.000 de agenti Hamas in interiorul enclavei si lucreaza pentru a evita moartea civililor in timp ce se lupta cu un inamic care isi incorporeaza infrastructura militara in case, spitale, scoli si moschei.

Dupa izbucnirea razboiului, Israelul si-a rechemat diplomatii din Turcia dupa ce Erdogan a acuzat Israelul de comiterea de crime de razboi. Ulterior si Turcia si-a rechemat ambasadorul din Israel.

Chiar daca cele doua tari au restabilit legaturile in ultimii ani, relatia puternica a Turciei cu Hamas a ramas un diferend important, Erdogan refuzand sa intrerupa legaturile si permitand gruparii teroriste sa continue sa opereze dintr-un birou din Istanbul.

In timp ce Ankara a insistat ca gazduieste doar aripa politica a grupului, in 2020, Israelul a furnizat serviciilor de informatii din Turcia dovezi ca membrii aripii militare a Hamas opereaza in acest birou, sub supravegherea lui Saleh al-Arouri, care isi are sediul in Beirut.

Ministrul Benny Gantz, l-a criticat miercuri pe Erdogan pentru declaratiile sale, spunand ca acestea sunt „denaturari flagrante ale realitatii si o profanare a memoriei Holocaustului”.

„Hamas a comis un masacru josnic. Inlaturarea amenintarii Hamas este o necesitate existentiala si un imperativ moral de neegalat”, a spus el intr-o declaratie emisa in ebraica si in engleza.

Nu este prima oara cand Erdogan compara Israelul cu Germania nazista intr-o declaratie publica.

In iulie 2014, in timpul operatiunii Protective Edge, Erdogan a acuzat Israelul ca a manifestat „o barbarie care il depaseste pe Hitler” in timpul operatiunii terestre din Gaza. Apoi, in 2018, dupa ce guvernul israelian a adoptat Legea Statului National, el a spus ca „spiritul lui Hitler” „si-a gasit renasterea printre unii dintre liderii Israelului”.

Mai recent, el a fost extrem de vocal in opozitia sa fata de actualul razboi dintre Israel si gruparea terorista din Gaza, numind Israelul „stat terorist” de mai multe ori si laudand Hamas pentru „apararea pamanturilor sale”.

Netanyahu a raspuns in mod regulat la comentarii denuntandu-l pe Erdogan din cauza campaniei Turciei impotriva kurzilor. Se crede ca peste 40.000 de oameni au fost ucisi in razboiul de lunga durata al Turciei impotriva separatistilor kurzi, care a inclus atacuri aeriene in Irak si Siria.

Israelul si Turcia au fost aliati regionali multa vreme inainte de venirea lui Erdogan la putere, dar legaturile s-au racit dupa un raid al unor comandouri israeliene din 2010 asupra navei Mavi Marmara, incident soldat cu moartea a noua pasageri si arestarea temporara a altor cateva sute ce incercau sa sparga blocada impusa de Israel impotriva Gazei, unde Hamas se afla la putere.

Aproximativ 700 de militanti pro-palestinieni, printre care laureatul premiului Nobel pentru pace din 1976, nord-irlandeza Mairead Corrigan Maguire, dar si deputati europeni, s-au aflat la bordul a sase nave ce au plecat din Cipru cu destinatia Fasia Gaza, pentru a transporta ajutoare umanitare.

Israelul a avertizat in repetate randuri ca va impiedica navele, incarcate cu 10.000 de tone de ajutoare umanitare, sa ajunga in Fasia Gaza, si ca va expulza sau ii va aresta pe militantii aflati la bord.

De atunci, relatiile dintre cele doua natiuni au fost cu suisuri si coborasuri. Cele doua tari au restabilit relatiile diplomatice depline abia in august 2022.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: