Au disparut total doi lideri de varf ai talibanilor. Mullahul Baradar ar fi fost ucis de o grupare rivala talibana in timpul certurilor pentru formarea guvernului – The Guardian

externe

Doi lideri talibani de rang inalt sunt disparuti total din peisajul public, ceea ce naste numeroase intrebari la Kabul. Numerosi afgani se intreaba daca liderul suprem al gruparii si noul viceprim-ministru sunt in viata, scrie The Guardian.

Principalul lider taliban, mollahul Haibatullah Akhundzada, nu a fost vazut in public nici la o luna dupa ce militantii au preluat controlul asupra Afganistanului. Un purtator de cuvant a negat in mod oficial zvonurile privind moartea sa.

Mullahul Abdul Ghani Baradar, una dintre cele mai cunoscute figuri ale talibanilor, a disparut, de asemenea. Intrebarile cu privire la starea sefului biroului politic si figura cheie in negocierile de pace au inceput sa se inmulteasca dupa ce nu a fost vazut in public timp de mai multe zile.

La Kabul au existat zvonuri potrivit carora Baradar ar fi fost ucis sau grav ranit intr-o lupta cu o alta figura talibana de rang inalt, in timpul unei discutii privind modul de impartire a ministerelor din Afganistan.

Eforturile oficiale de luni de a risipi zvonurile au parut sa adanceasca misterul. Talibanii au publicat fotografii ale unui bilet scris de mana de catre unul dintre adjunctii lui Baradar, care spunea ca acesta se afla in Kandahar, apoi au distribuit un mesaj audio, pretins a fi al lui  Baradar, alaturi de fotografii vechi. Absenta unei inregistrari video a ridicat mai multe intrebari in randul afganilor, deoarece talibanii nu mai sunt un grup de insurgenti care se ascunde, iar chipul lui Baradar este bine cunoscut datorita rolului sau international.

Purtatorul de cuvant Suhail Shaheen a explicat in engleza zvonurile atunci cand le-a negat pe Twitter.

„Mullahul Bradar, vicepremierul Emiratului Islamic al Afganistanului, a respins intr-un mesaj vocal toate acele afirmatii potrivit carora ar fi fost ranit sau ucis in timpul unei confruntari. El spune ca sunt minciuni si total nefondate”, a scris el.

Videoclipurile si o fotografie ddistribuite pe Twitter, care pretindeau ca il arata pe Baradar in Kandahar, nu prezentau nimic care sa confirme momentul in care au fost realizate.

De altfel, moartea liderului fondator, mollahul Mohammad Omar, a fost ascunsa timp de doi ani si, in acest timp, talibanii au continuat sa emita declaratii in numele sau.

Baradar era deja considerat ca pierzator in disputele interne ale talibanilor cu privire la formarea noului guvern, potrivit Afghanistan Analysts Network.

Dintre cei trei barbati care erau adjuncti ai liderului suprem al gruparii inainte de caderea Kabulului, Baradar era singurul care nu a obtinut un minister important. Liderul militar Yaqub Omar, fiul liderului fondator al grupului, a primit ministerul apararii, iar Sirajuddin Haqqani a obtinut ministerul de interne.

Afghanistan Analysts Network a remarcat, de asemenea, ca absenta lui Akhundzada de la toate evenimentele publice si private, la aproape o luna de la caderea Kabulului, a sugerat ca acesta nu mai era in viata. Analistii au remarcat ca pana si recluzivul mollah Omar a avut unele aparitii publice, desi nu pe video, atunci cand conducea tara. Acestea includeau intalniri cu oficiali straini si declaratii si interviuri la radio.

„Ar fi ciudat, prin urmare, daca Haibatullah, acum ca miscarea este la putere, ar fi in viata si ar fi inca atat de retras. Pentru moment, el pare sa functioneze ca o figura simbolica care poate unifica fara sa apara sau sa vorbeasca efectiv”, sublinia Afghanistan Analysts Network.

Mai mult despre:

Comentarii: