news

Augustin Lazar nu da doi bani pe eforturile disperate ale Antena 3 si RTV de a-l discredita. Ce spune despre „statul paralel” si „republica procurorilor”

Procurorul general Augustin Lazar afirma intr-un interviu acordat Agerpres ca „bruiajul” care exista in jurul sistemului judiciar din Romania nu trebuie sa impresioneze pe nimeni din justitie, intrucat este necesara asigurarea unor institutii „nediscreditate”, a unei ordini de drept „ferme”, la nivel european.

In opinia sa, procedura de selectie a candidatilor pentru functiile de procurori-sefi ar trebui sa fie facuta de CSM, intr-o transparenta totala, iar ministrul justitiei sa dea doar un aviz consultativ, numirea efectiva fiind realizata de presedintele Romaniei.

Lazar afirma ca ministrul Tudorel Toader, nu a respectat regulamentul CSM la procedura de revocare a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, si se intreaba daca Executivul poate sa se erijeze in acelasi timp „in denuntator si apoi in evaluator”.

AGERPRES: Va sperie presiunea pe care unele trusturi de presa o exercita asupra dumneavoastra sau asupra procurorilor? Vedem tot mai multi politicieni si oameni de afaceri implicati in dosare penale care reclama la televizor abuzuri ale sistemului judiciar. Se vorbeste de „republica procurorilor”, „spectacolul catuselor”, „statul paralel”.

Augustin Lazar: Profilul moral al magistratului procuror este unul puternic. Daca nu ar fi unul serios si puternic, procurorul nu ar putea practica ceea ce se numeste un fel de chirurgie sociala, fiindca asta face procurorul. Este o profesiune destul de dura. Trebuie sa taie unde este rau si apoi sa se repare cu masuri manageriale, administrative, ca institutiile statului, acolo unde a fost raul, sa fie reconfigurate si aranjate. De ce s-ar teme procurorii de declaratiile politicienilor? Noi intelegem ca politicienii folosesc expresii de acest gen, care sa fie cat mai plastice, niste expresii care sa le aduca capital electoral. Este specific muncii si activitatii politicienilor, dar eu spun ca toate lucrurile au pana la urma limite. Este o cultura institutionala in fiecare domeniu de activitate si fiecare om se respecta in maniera in care are stima de sine si de institutia pe care o reprezinta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

19 minute ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

45 de minute ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

45 de minute ago

Orasul bulgar de la Marea Neagra care l-a impresionat pe Macron: „Este printre destinatiile europene de top”

Orasul bulgar Varna (de la Marea Neagra) se numara printre destinatiile europene de top pe…

53 de minute ago

Rares Bogdan: „Cand o sa am eu parul lung, atunci o sa castige PSD-istii la Iasi”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan exclude posibilitatea ca PSD sa castige Consiliul Judetean Iasi, detinut in…

O oră ago