Australia abandoneaza eforturile de eradicare a parazitului care omoara albinele europene si incearca sa gestioneze raspandirea acestuia

externe

Guvernul australian a declarat ca va inceta sa incerce eradicarea acarianului Varroa, un parazit care ucide albinele melifere, si va incerca in schimb sa gestioneze raspandirea acestuia, ceea ce probabil va face polenizarea culturilor precum migdalele mai costisitoare, potrivit Reuters.

Decizia pune capat unui plan de eradicare a parazitului,in valoare de 132 de milioane de dolari australieni (85 milioane de euro). De cand a fost descoperit in sud-estul Australiei, in 2022, acarianul a distrus peste 14.000 de stupi.

Guvernul federal a declarat ca decizia a fost luata marti de catre National Management Group (NMG), care conduce programul Varroa la nivel national.

Miercuri, guvernul din New South Wales a declarat ca mutarea neconforma si ilegala a stupilor a raspandit si mai mult parazitul si l-a facut imposibil de controlat.

Culturile comerciale, inclusiv migdalele, merele si avocado, depind de polenizarea facuta de albinele europene, primavara stupii fiind mutati mai aproape de plantatii.

Guvernul australian a spus ca o infestare pe scara larga cu acesti acarieni ar putea distruge majoritatea stupii de albine europene salbatice provocand pierderi de peste 70 de milioane de dolari canadieni pe an.

„Infestarea cu acarienii Varroa este mai raspandita si a fost prezenta mai mult decat se credea initial. Potentialul de eradicare nu mai este posibil… Acum trebuie sa colaboram pentru a gestiona si a minimiza impactul Varroa”, a declarat guvernul New South Wales intr-un comunicat.

Varroa este un acarian brun-roscat cu diametrul de aproximativ 1 mm, care se ataseaza de albinele europene si asiatice si se hraneste cu ele, slabind-le si ucigand colonii intregi.

Acarianul a provocat scaderea populatiilor de albine din intreaga lume.

Varroa nu vizeaza albinele australiene native.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: