externe

Australia, lovitura pentru Israel, nu mai recunoaste Ierusalimul drept capitala. Ambasadorul Australiei a fost convocat de urgenta la Ministerul de Externe

Australia a anuntat marti ca a decis sa nu mai recunoasca Ierusalimul de Vest drept capitala a statului Israel, anuland o decizie luata de guvernul conservator anterior, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Chestiunea statutului final al Ierusalimului trebuie rezolvata in cadrul negocierilor de pace dintre Israel si poporul palestinian” si nu in cadrul unor decizii unilaterale, a declarat ministrul australian de externe Penny Wong intr-un comunicat.

„Nu vom sprijini o abordare care submineaza aceasta perspectiva”, a spus ea, adaugand ca „ambasada Australiei a fost intotdeauna si ramane la Tel Aviv”

Israelul a criticat marti decizia Australiei de a nu mai recunoaste Ierusalimul de Vest drept capitala a sa, si l-a convocat de urgenta pe ambasadorul australian pentru explicatii.

Intr-un comunicat, prim-ministrul Yair Lapid a calificat decizia Australiei drept ‘un raspuns precipitat la o informatie de presa eronata’, fara a preciza la ce face referire. ‘Nu putem decat sa-i uram guvernului australian sa-si gestioneze celelalte dosare intr-o maniera mai serioasa si profesionista’, a adaugat Lapid.

La randul sau, Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul australian in cursul zilei.

Executivul precedent condus de Scott Morrison a fost criticat puternic in 2018 cand a anuntat ca recunoaste Ierusalimul de Vest drept capitala a Israelului, dupa o decizie similara a presedintelui american Donald Trump.

Problema Ierusalimului si a statutului sau raman unele din punctele cele mai spinoase ale conflictului israeliano-palestinian.

Israelul a ocupat partea de vest a Ierusalimului in 1967, a anexat-o si considera de atunci intreg orasul drept capitala sa ‘eterna’ si ‘indivizibila’, in vreme ce palestinienii vor sa faca din Ierusalimul de Vest capitala statului la care aspira.

La Ierusalim si-au stabilit ambasada doar Statele Unite, Guatemala, Honduras si Kosovo.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul din fata Primariei Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

O oră ago

Armata israeliana a recuperat cadavrele a trei ostatici din Fasia Gaza. IDF considera ca mai sunt inca 132 retinuti de Hamas

Armata israeliana (IDF) a anuntat ca a recuperat trupurile a trei ostatici din Fasia Gaza.…

O oră ago

Si Zelenski respinge propunerea de „armistitiu olimpic”: „Sa fim sinceri… Emmanuel, nu cred”

„Moscova s-ar folosi de orice suspendare a ostilitatilor” pentru a-si apara avantajul militar, a declarat…

2 ore ago

Rares Bogdan explica de ce apare pe afis langa Lia Olguta Vasilescu: „Sunt perceput ca fiind patriot”

Rares Bogdan a fost intrebat, sambata, in emisiunea Insider Electoral de la Prima Tv, despre…

2 ore ago