Australia ofera refugiu climatic cetatenilor din Tuvalu. Tara insulara este printre natiunile cele mai expuse riscului de crestere a nivelului marilor

externe

Intr-un nou acord de referinta, Australia ofera refugiu cetatenilor din Tuvalu in urma impactului catastrofal al schimbarilor climatice, potrivit BBC.

Tuvalu, o tara insulara formata din patru insule coraliene si cinci atoli, aflata la jumatatea distantei dintre Hawaii si Australia, a carei altitudine maxima este de 4,6 metri si in care traiesc 11.200 de oameni, este printre natiunile cele mai expuse riscului de crestere a nivelului marilor.

Natiunea a cerut in mod repetat mai multe masuri pentru combaterea schimbarilor climatice.

Premierul australian Anthony Albanese a descris-o drept un acord „inovator”.

Prim-ministrul Tuvalu Kausea Natano a numit-o „nu doar o piatra de hotar, ci un pas urias inainte in misiunea noastra comuna de a asigura stabilitatea, sustenabilitatea si prosperitatea regionala”.

Pana la 280 de persoane pe an vor primi noile vize, care le vor permite sa traiasca, sa lucreze si sa studieze in Australia.

Este prima data cand Australia ofera rezidenta cetatenilor straini din cauza amenintarii schimbarilor climatice, potrivit Australian Broadcasting Corporation.

„Va fi considerata o zi semnificativa in care Australia a recunoscut ca facem parte din familia Pacificului si, odata cu aceasta, vine si responsabilitatea de a actiona”, a declarat Albanese.

„Noul tratat – cunoscut sub numele de Uniunea Falepili – este cel mai semnificativ acord dintre Australia si o tara din Pacific”, a adaugat el.
De asemenea, promite Tuvalu asistenta australiana in ceea ce priveste actiunea climatica si securitatea.

Conform acordului, Australia s-a angajat sa apere natiunea Pacificului de agresiunea militara, iar Tuvalu a fost de acord ca nu va incheia pacte de aparare cu alte tari fara aprobarea Australiei.

Noua Zeelanda si SUA au pacte similare cu alte cateva natiuni din Pacific, cum ar fi Palau, Micronezia si Insulele Cook.

Australia a promis, de asemenea, finantare pentru a ajuta Tuvalu sa se adapteze la schimbarile climatice, inclusiv 10,7 milioane dolari americani pentru a extinde suprafata insulei sale principale cu 6%.

Tuvalu incearca de mult timp sa gaseasca modalitati de a se proteja de cresterea nivelului marii. In septembrie si-a schimbat constitutia, adaugand ca statalitatea sa va ramane perpetua, chiar daca impactul schimbarilor climatice – sau orice altceva – are ca rezultat pierderea teritoriului sau fizic. In ianuarie a promis ca isi va construi o versiune digitala in metavers pentru a-si pastra istoria si cultura.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: