Austria aloca milioane de euro pentru despagubirea persoanelor gay care s-au confruntat cu urmarirea penala

externe

proxenet, gay, Cluj, analfabet

Austria a pus deoparte milioane de euro pentru a despagubi mii de homosexuali care, pana acum doua decenii, au fost urmariti penal, a declarat ministrul austriac de justitie.

Tara a dezincriminat homosexualitatea in 1971, dar anumite dispozitii discriminatorii au ramas in vigoare pana la inceputul anilor 2000, potrivit The Guardian.

O interdictie privind prostitutia homosexuala masculina a ramas in vigoare pana in 1989, desi prostitutia heterosexuala era legala. Varsta de consimtamant pentru contactul sexual intre barbati a fost de 18 ani – in loc de 14 ani pentru heterosexuali – pana in 2002.

Marti, ministrul justitiei, Alma Zadic, a declarat ca aproximativ 11.000 de persoane sunt eligibile pentru despagubiri, cu un total de 33 de milioane de euro alocate pentru plata.

Flancata de doua steaguri LGBTQ+, ea a declarat reporterilor: „Aceasta compensatie financiara nu poate niciodata, niciodata nu poate compensa suferinta si nedreptatea care s-au intamplat… dar este de o importanta imensa ca noi… ne asumam in sfarsit responsabilitatea pentru aceasta parte a istoriei noastre”.

Persoanele homosexuale care au fost investigate in temeiul legilor abrogate in prezent vor primi 500 de euro, in timp ce condamnarile vor fi anulate, a spus ea.

Cei care au fost condamnati vor primi 3.000 de euro si chiar mai mult daca au fost inchisi sau daca au avut de suferit in ceea ce priveste sanatatea, din punct de vedere economic sau in viata lor profesionala.

Legea, care permite acordarea de despagubiri incepand cu luna februarie a anului viitor, ar urma sa treaca de parlament in acest an, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al ministerului.

Zadic – care si-a cerut anterior scuze pentru urmaririle penale cu care s-au confruntat barbatii si femeile gay – a indemnat, de asemenea, oamenii sa se ridice impotriva urii si violentei impotriva comunitatii LGBTQ+, despre care a spus ca sunt in crestere.

Austria nu este prima tara care ia aceasta masura. In 2017, parlamentul Germaniei a votat anularea condamnarilor a 50.000 de homosexuali condamnati pentru homosexualitate in temeiul unei legi din epoca nazista, care a ramas in vigoare dupa razboi, si a oferit compensatii.

Austria a fost anexata de Germania nazista in 1938, ceea ce a dus la persecutarea nu doar a evreilor, ci si a homosexualilor si a altor persoane vizate de nazisti.

Casatoria intre persoane de acelasi sex este legala in Austria din 2019, iar sondajele arata ca opinia publica austriaca este ferm de partea tratamentului egal pentru cuplurile de acelasi sex.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: