Avertisment grav al unui inalt oficial, apropiat de SRI: „Nu se fac degeaba verificari la sirenele de pe blocuri. Partidele nu inteleg gradul de pericol cu care se confrunta tara”

news

Directorul Colegiului National de Informatii, Iulian Fota, avertizeaza ca „suntem in cea mai periculoasa situatie internationala din ultimii 25 de ani”, iar Romania se afla in prima linie. „Nu se fac degeaba verificari la sirenele de pe blocuri”, subliniaza Fota.

Fota a facut apel catre oamenii politici sa intelegeaga pericolul care oandeste in aceste momente la granitele Romaniei. El a cerut un  „acord national pe apararea tarii”.

„Secretarul general NATO spunea recent ca suntem in cea mai periculoasa situatie internationala din ultimii 25 de ani. Inainte de a beneficia de avantajele apararii colective tu trebuie sa te ingrijesti de capabilitatile tale individuale, si nu orice, ci acelea necesare sa te protejeze fata de o agresiune militara.

Marea problema a Romaniei e ca la noi conducatorii nu vor sa accepte ca vremurile sunt cu mult mai proaste decat acum 5 sau 10 ani. Presedintele a propus foarte bine 2% pentru Aparare intr-un moment in care nu se intampla nimic serios pe zona de securitate. Dar pasul nu e suficient. A fost semnat rapid acordul si politicienii au crezut ca au incheiat subiectul.

Dar alocarea a 2% ar fi trebuit sa fie un prim pas dintr-o discutie mai ampla, cu mai multe etape care nu au mai avut loc. Noua ne lipseste un acord national pe apararea tarii, efort mult mai amplu, din care bugetarea reprezinta doar o parte. Degeaba dam banii acestia Armatei daca ea nu are proceduri sa ii cheltuiasca. De ani de zile ne chinuim sa facem planificare multianuala, idee respinsa de Finante. E o bucatarie foarte sofisticata”, spune Fota intr-un interviu pentru ziare.com.

„Ceea ce trebuie sa inteleaga lumea e ca noi suntem stat de prima linie, adica stat care va fi printre primele atacate daca izbucneste conflictul intre NATO si Rusia, ceea ce trebuie, ca scenariu potential, luat in calcul. Sa nu credeti ca se fac degeaba verificari la sirenele de pe blocuri”, a adaugat Iulian Fota.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: