Avocatul Poporului, sluga PSD-ului. Gata sa atace la CCR ordonanta care prevede ca romanii din diaspora pot vota trei zile

politica

Avocatul Poporului, Renate Weber, afirma ca institutia va decide saptamana viitoare daca va sesiza sau nu Curtea Constitutionala in legatura cu ordonanta de urgenta privind alegerile anticipate. „E un lucru de care ne vom ocupa. Sunt mai multe care isi asteapta randul, pentru ca am primit si din partea Asociatiei Elevilor, in legatura cu statutul cadrelor didactice. Avem mai multe. E si OUG privind serviciile de sanatate, deci avem mai multe in analiza (…). Saptamana viitoare vom decide”, spune Weber.

Renate Weber a declarat, la RFI, ca nu va face o sesizare „in bloc” a CCR, pe toate cele 25 de ordonante de urgenta adoptate recent de Guvernul Orban.

„Din perspectiva noastra, exista eventuale probleme cu toate ordonantele de urgenta sau cu fiecare in parte, mai bine spus, in sensul in care noi, evident, le analizam si, in functie de ce rezulta din analiza noastra, decidem daca sesizam sau nu CCR. Adica nu vom face o sesizare in bloc pe toate cele 25 sau, ma rog, cate raman sa fie publicate in Monitorul Oficial, dar pe masura ce ele apar in Monitorul Oficial, intra in analiza noastra”, a spus Weber.

Renate Weber a mentionat ca, daca intre timp se primesc si sesizari din partea unor persoane, fie fizice, fie juridice, „e doar un detaliu in plus, ca sa spun asa”, adaugand: „Ne-ar interesa mai degraba daca am primi din partea celor care vor sa ne sesizeze si niste analize serioase in legatura cu drepturile care ar fi atinse prin aceste ordonante”.

Avocatul Poporului a spus ca OUG privind alegerile trebuie sa isi astepte randul.

„E un lucru de care ne vom ocupa. Sunt mai multe care isi asteapta randul, pentru ca am primit si din partea Asociatiei Elevilor, in legatura cu statutul cadrelor didactice. Avem mai multe. E si OUG privind serviciile de sanatate, deci avem mai multe in analiza (…). Saptamana viitoare vom decide”, a spus Weber.

Ordonanta de Urgenta privind alegerile parlamentare anticipate, adoptata de Guvernul Orban in ultima sedinta inaintea demiterii, a fost publicata vineri in Monitorul Oficial.

OUG, care a provocat critici din partea PSD, a fost publicata in Monitorul Oficial la 10 zile de la adoptarea in Guvern.

Data alegerilor anticipate se stabileste cu cel putin 50 de zile inaintea votarii.

Actul normativ prevede ca in tara alegerile se desfasoara duminica, in timp ce pentru diaspora sunt alocate trei zile, respectiv zilele de vineri si sambata premergatoare datei alegerilor la nivel national, aminteste news.ro.

De asemenea, alegatorii vor putea vota la orice sectie de vot din tara sau din strainatate, in baza unui act de identitate valabil in ziua votarii.

OUG prevede si situatia in care ”alegerile parlamentare anticipate nu pot fi organizate la alta data decat cea a alaegrilor locale generale din anul 2020”, situatie in care alegatorii vor vota in aceleasi secsii de votare, prezenta la vor fiind consemnata in lise separate pentru cele doua tipuri de scrutin.

De asemenea, conform anuntului facut inca de la adoptarea ordonantei, a fost dublat numarul parlamentarilor pentru diaspora – fiind patru senatori si opt deputati.

OUG prevede si folosirea sistemului electronic de prevenire a votului multiplu, inclusiv pentru alegerile anticipate.

Presedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, spune ca partidul va sesiza Avocatul Poporului, dupa ce „PNL a legiferat turismul electoral”, prin publicarea ordonantei „nelegiuite”. „Legiferarea turismului electoral de catre PNL trebuie stopata la Curtea Constitutionala!”, sustine Ciolacu.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: