Balonul spion chinezesc a adunat informatii de la site-uri militare sensibile din SUA, in ciuda eforturilor administratiei Biden de a-l bloca

externe

Balonul spion chinezesc care a traversat SUA a reusit sa adune informatii de la mai multe situri militare americane sensibile, in ciuda eforturilor administratiei Biden de a bloca acest lucru, potrivit a doi actuali oficiali americani de rang inalt si a unui fost oficial de rang inalt al administratiei, scrie CNBC.

China a reusit sa controleze balonul astfel incat acesta sa poata face mai multe treceri deasupra unora dintre situri si sa transmita informatiile pe care le-a colectat inapoi la Beijing in timp real, au declarat cei trei oficiali. Informatiile colectate de China proveneau in principal din semnale electronice, care pot fi preluate de la sistemele de armament sau includ comunicari de la personalul bazei, mai degraba decat din imagini, au spus oficialii.

Cei trei oficiali au declarat ca China ar fi putut colecta mult mai multe informatii de la situri sensibile daca nu ar fi existat eforturile administratiei de a diminua capacitatea balonului de a le capta semnalele electronice prin oprirea transmiterii sau emiterii de semnale.

China a declarat in repetate randuri ca balonul era un dirijabil civil fara pilot care s-a abatut accidental de la curs si ca SUA au reactionat exagerat doborandu-l. Oficialii nu au spus carei companii, departamente sau organizatii ii apartinea balonul, in ciuda mai multor solicitari de comentarii din partea presei americane.

Dupa ce balonul a fost doborat in februarie, oficiali ai administratiei Biden au declarat ca acesta era capabil sa colecteze informatii.

Balonul avea un mecanism de autodistrugere care ar fi putut fi activat de la distanta de catre China, dar oficialii au spus ca nu este clar daca acest lucru nu s-a intamplat pentru ca mecanismul s-a defectat sau pentru ca China a decis sa nu-l declanseze.

Balonul a intrat pentru prima data in spatiul aerian american deasupra Alaskai la 28 ianuarie, potrivit administratiei Biden, care a declarat ca l-a urmarit pe masura ce se deplasa. In urmatoarele patru zile, balonul a zburat deasupra statului Montana – mai exact deasupra bazei militare aeriene Malmstrom, unde SUA isi depoziteaza o parte din resursele nucleare.

Pe 2 februarie s-a aflat ca balonul spion chinezesc zbura deasupra SUA si ca presedintele Biden a luat in considerare posibilitatea de a-l dobori, ceea ce a determinat administratia sa confirme public acest lucru si sa dezvaluie ca monitorizeaza balonul de cateva zile. Odata ce existenta balonului a devenit publica, China si-a marit viteza, au declarat oficialii, in incercarea de a-l scoate cat mai repede din spatiul aerian al SUA.

Statele Unite au doborat balonul pe 4 februarie in largul coastelor Carolinei de Sud, iar oficialii inca analizeaza resturile recuperate.

La momentul respectiv, guvernul american a declarat ca a asteptat sa doboare balonul pana cand acesta s-a aflat deasupra oceanului, pentru a evita orice pagube sau victime la sol. Balonul, care era cat trei autobuze scolare, ar fi avut o dispersie mare a resturilor in momentul in care ar fi cazut.

„Comandantii militari americani au stabilit ca doborarea balonului in timp ce se afla deasupra pamantului reprezenta un risc nejustificat pentru oamenii dintr-o zona extinsa din cauza dimensiunii si altitudinii balonului si a incarcaturii sale de supraveghere”, a declarat secretarul Apararii, Lloyd Austin, intr-o declaratie scrisa dupa ce balonul a fost doborat.

Oficialii au incercat sa reconstruiasca balonul din resturile recuperate.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: