politica

Basescu vrea sa salveze Sectia Speciala. Face presiuni la Bruxelles: „Care este motivul pentru care Comisia insista pentru desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunile din Justitie?”

Europarlamentarul PMP Traian Basescu a cerut Comisiei Europene, pe 10 decembrie, sa ii raspunda in scris de ce doreste ca Sectia de Investigare a Infractiunile din Justitie din Romania sa fie desfiintata.

„Care este motivul pentru care Comisia insista pentru desfiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunile din Justitie?”, a interpelat Comisia Europeana fostul presedinte. Basescu sustine ca „existenta acestei sectii speciale garanteaza ca procurorii anticoruptie nu pot folosi dosare impotriva judecatorilor pentru a crea presiune asupra acestora”.

„Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) din Romania, infiintata in cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie si operationala incepand cu 23 octombrie 2017, are competenta exclusiva de a investiga infractiunile savarsite de judecatori si procurori. In acceptiunea Raportului din 2020 privind statul de drept in Romania (SWD (2020) 0322), continuarea activitatii sectiei poate afecta independenta justitiei, Comisia de la Venetia sugerand desfiintarea acesteia.

In realitate, existenta acestei sectii speciale garanteaza ca procurorii anticoruptie nu pot folosi dosare impotriva judecatorilor pentru a crea presiune asupra acestora si pentru obtine rezultate favorabile in alte cauze pe care le au in lucru.

In timpul unei audieri a Comitetului Helsinki al SUA din 2017, s-a dezvaluit ca judecatorii care nu pronunta hotarari favorabile incadrarilor facute de Directia Nationala Anticoruptie (DNA) au devenit, ei insisi, tinte, in timp ce acelora considerati prietenosi cu interesele DNA de a obtine condamnari li s-a rasplatit loialitatea, acest lucru explicand modul in care DNA a mentinut rate extraordinare ale condamnarilor, de 92%.

In acest context:

1. Care este motivul pentru care Comisia insista pentru desfiintarea SIIJ?

2. Care sunt alternativele propuse de Comisie pentru asigurarea independentei judecatorilor fata de presiunile procurorilor?”, este continutul interpelarii lui Traian Basescu.

Stelian Ion, viitor ministru al Justitiei din partea USR, a anuntat marti ca Sectia Speciala va fi desfiintata „rapid”. Tariceanu, unul dintre marii sustinatori ai Sectiei Speciale, i-a catalogat drept „bolsevici” pe cei din USR.

”O desfiintam, este foarte clar lucrul asta, nici nu exista discutii si aici va spun un lucru, nici nu vor fi mari dezbateri, pentru ca despre desfiintarea Sectiei Speciale am vorbit mai bine de trei ani de zile, deci se cunosc toate argumentele si de o parte si de alta, cunoastem si opiniile magistratilor si opiniile specialistilor, avocatilor, societatii civile, opiniile emise de institutii internationale (…) si atunci suntem in masura sa luam o decizie fara sa mai stam pe ganduri multe luni de zile (…). Noi ne tinem de promisiuni si ce am spus de-a lungul timpului vom face. Daca ne-am asumat angajamentul sa rezolvam rapid aceasta problema, o vom face rapid”, a declarat Stelian Ion la RFI.

Intrebat daca va prelua functia de ministru al Justitiei, deputatul USR PLUS a evitat un raspuns transant: ”Exista o lista, sunt si eu nominalizat si alaturi de alti colegi foarte buni, am incredere in ei, se va lua o decizie in acest sens (…). Nu am avut niciodata un obiectiv din a obtine un portofoliu la Ministerul Justitiei, insa in perioada care a trecut mi-am dat seama ca fara o implicare foarte-foarte mare pe partea asta, nu poti muta lucrurile”.

De altfel, toate partidele din coalitia de dreapta, inclusiv UDMR, s-au declarat de acord cu desfiintarea Sectiei Speciale.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

„Specialistii” lui Piedone: Sefa auditului intern din Primaria Sector 5 si-a luat bacalaureatul la 33 de ani. Piedone, la 32 de ani

Sefa Serviciului Audit Intern din cadrul Primariei Sector 5, Adriana Narcisa Dicu, a obtinut diploma…

15 minute ago

Institutul pentru Studiul Razboiului: armata rusa pregateste o ofensiva masiva pentru luna mai, dar nu a ales inca frontul pe care va ataca

Trupele rusesti au mai multe optiuni tactice pentru viitoarele ofensive in apropiere de Avdiivka, dar…

17 minute ago

INSCOP il contrazice pe Pieleanu, Firea este pe locul 3. Surpriza mare, Opozitia conduce in Bucuresti si in privinta votului politic

Actualul primar al Capitalei Nicusor Dan se afla pe primul loc in intentiile de vot…

2 ore ago

China ameninta cu represalii dupa ce Joe Biden a semnat legislatia privind apararea Taiwanului si interzicerea TikTok

China a lasat sa se inteleaga ca ar putea lua masuri represive dupa ce presedintele…

47 de minute ago