Bastionul Postavarilor din Brasov va redeveni muzeu

news

Bastionul Postavarilor din Brasov, inchis din 2015, va intra in reabilitare, iar dupa finalizarea lucrarilor, in cladire vor functiona, din nou, un muzeu, si o cafenea sau o ceainarie, potrivit Buna ziua Brasov.

Monumentul a fost preluat de Primarie de la Consiliul Judetean iar proiectul este acum in etapa pregatirii documentatiilor tehnice.

In urma expertizarii starii cladirii, specialistii Primariei Brasov au stabilit ca zidul exterior al bastionului este bine conservat. De asemenea, structura metalica din interiorul bastionului, este intr-o stare relativ buna, fiind nevoie doar de lucrari de reconditionare si intretinere (cu exceptia unor panouri de la parte, care trebuie inlocuite). De asemenea vor trebui inlocuite structurile de lemn.

In muzeu au ramas piesele de mobilier si echipamentele digitale, care insa sunt din 2012 si vor trebui inlocuite.
Bastionul Postavarilor „se va expune, in primul rand, pe sine insusi ca piesa de patrimoniu, iar artefactele vor putea fi parte din expozitii temporare, cu titlu de imprumut. Muzeul va oferi, insa, o colectie de instalatii multimedia, care vor construi naratiunea istorica”, se arata in caietul de sarcini.

De asemenea, in viitorul muzeu este propusa amenajarea unui punct de informare, a unui punct de vanzare a suvenirurilor, dar si a unei mici cafenele sau ceainarii.

In 2012 cand a fost deschis, muzeul era printre cele mai moderne din tara.

Situat in coltul de est al Cetatii, Bastionul Postavarilor a fost unul dintre cele mai puternice puncte de aparare ale Brasovului medieval. El a fost construit si aparat de breasla aurarilor, intre anii 1450 si 1455. Acestia l-au inzestrat cu zece bombarde de la Praga, trei tunuri mici si 16 archebuze. In 1640, punctul de aparare a fost preluat de catre postavari.

Consiliul Judetean a inceput renovarea turnului in 2008. Atunci, in urma sapaturilor, pe langa zidul  au aparut urmele zidului vechi de incinta, dar si urme ale unor constructii care, la un moment dat, au „parazitat“ turnul. Mai tarziu s-au descoperit si fundatiile unui turn mai mic adosat zidului vechi care traverseaza bastionul.

Arhitectii care s-au ocupat de restaurarea obiectivului au montat un turn interior independent, cu structura metalica, ce nu afecta structura bastionului si care servea ca punct de informare turistica. Cu exceptia fundatiei, turnul interior putea fi demontat fara a afecta bastionul fiind, de asemenea, complet reciclabil.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: